17
Сря, Апр
28 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

Засаждат дръвче в църквата в Сладун в памет на именитата певица

Рекорден брой участници ще се включат в тазгодишното осмо издание на националния тракийски фолклорен фестивал „С песните на Кичка Савова“. Музикалната проява ще се проведе на 21 и 22 април в свиленградското село Сладун. Заявки са подали над 90 организации с повече от 110 самодейни групи.

Очаква се през двата фестивални дни селото да бъде посетено от над 1 300 души, което е десет пъти повече от жителите му. Двудневният певчески форум се организира от кметството в Сладун и читалище „Изгрев-1928“. През тази година той се изпълнява по проект „Фолклорна палитра“, одобрен от Общински фонд за подкрепа на местни инициативи, платформа АГОРА.

Началото на фестивала ще бъде дадено в 09:30 ч. със засаждане на дръвче в двора на църквата „Св. Троица“ в памет на Кичка Савова. Именитата народна певица, която е родом от Сладун, почина на 25 януари т. г. Официалното откриване на фестивала е от 10:00 ч. с модно ревю „Преоткриване на красота – традиционното облекло в хасковския край“ на етнографския музей в любимецкото село Лозен. По сцената ще дефилират самодейците от танцова група „От извора“ и фолклорна група „Лючи от Тракия“ към СУ „Д-р Петър Берон“.

Конкурсната програма започва веднага след това. Наградите ще бъдат връчени на следващия ден, като ще се разпределят в 6 категории. Изпълненията ще се оценяват от професионално жури с председател Дарина Славова, ученичка на Кичка Савова. В решенията ще й помагат народните изпълнители Петър Георгиев и Тенчо Тенчев. За всички гости на 22 април следобед ще пее оркестър „Орлово“.

Диляна ЦВЕТКОВА