29
Сря, Май
16 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

Талантът на народната певица от Свиленград проличал още на 4 годинки

8-годишната Виктория Танева от Свиленград просълзява публиката с ангелския си глас. Тя е народна певица и сама е избрала пътя, по който върви в момента. Талантът й е изключително голям. Обича да изпълнява родопски песни, макар да са по-трудни.

Любимата й е „Излел е Дельо хайдутин“, която преди няколко дни Вики изпълни на концерт в тукашното читалище пред дипломатите от ЕС, посетили Свиленград. Височайшите гости бяха пленени от неустоимия й чар, харизма, но и изключително вокалното майсторство, невероятно за възрастта й. Всички избухнаха в аплодисменти, без да разбират значението на текста. С гласа си нашенчето завладя дори най-добрата ни джаз изпълнителка Йълдъз Ибрахимова, която също бе част от концерта. Въздействието на нашата музика е уникално и никой не може да устои, сподели Виктория пред „Старият мост“. По думите й всяка фолклорна област, всяка песен носела невероятен заряд, магия.

Музикалният талант на Вики проличал още на четири годинки, когато родителите й я записали в школата по народно пеене на Виолета Карапеева. Вики е едно от най-талантливите деца в практиката ми като дългогодишен ръководител на детски състави, сподели пред екипа ни Карапеева. „Имала съм и други даровити деца, но на такава малка възраст – 6 годинки, никой не е запявал бавна, безмезурна песен и то с такава точност, орнаментика и издръжливост, както нея. Това дете е дар от Бога за родителите си, а те на са случайни. Вики е четвъртото поколение на музикалната им фамилия. Прабаба й Сийка пее, синът й Филип пее, дъщеря му Анастасия пее, а Виктория е нейна дъщеричка – най-усъвършенстваната, най-музикалната от рода им. Вики още на 5 годинки грабна първия си медал. Където я видят по фестивалите, всички я познават и казват: А, ето го момиченцето с тъпана, много хубаво пее. А известната ни народна певица Янка Рупкина й прошепна: Никога не се разделяй с тъпанчето! Такава е Викито. Тя е моята гордост. Хвала!“, заяви още музикалната педагожка. В школата на Карапеева Вики се чувства прекрасно, а ние с баща й просто я подкрепяме, сподели майката Анастасия Танева. Музиката е нейната съдба и най-вероятно ще продължи да се занимава с това, подчерта родителката, която също е посещавала школата на Карапеева. Завършила е бакалавър „Музикална педагогика“. Бащата пък - Тончо Танев, също е музикант. Освен народни свиленградчанчето може да изпълнява и песни в други стилове. Най-много обаче я привлича народната музика, която постоянно звучи у дома й.

Досега Вики е участвала в много конкурси и фестивали. За крехката си възраст има зад гърба си 15 медала и куп грамоти. Само от началото на тази годината е прибавила в колекцията си 5 медала – златен от фестивала „С песните на Кичка Савова“ в Сладун, златен от „Фолколорна огърлица“ в Котел, сребърен от „Орфеево изворче“ в Стара Загора, сребърен от „Тунджа пее и танцува“ в Елхово, бронзов от „Орфеева дарба“ в София.

Последните два фестивала, в които участва Виктория, бяха в Котел и Елхово. В първия свиленградчанчето се представи от името на читалището в с. Генералово. Нашето момиче изпя две песни и отвя конкуренцията. Организаторите споделили пред семейството й, че ако детето им реши да учи в музикалното училище в Котел, ще бъде прието без изпит. В Елхово Вики изпълни „Излел е Дельо хайдутин“ и „Черешка е цвят цветила“. Общо 1 400 изпълнители, разпределени в различни възрастови групи, се включиха в надпяването. Още щом Вики запяла всички започнали да ръкопляскат. В „Орфеева дарба“ пък през март освен втора награда момиченцето спечелило и възможността да запише в Българското национално радио. В студиото на медията Вики изпълнила три песни - „Излел е Дельо хайдутин“, „Черешка е цвят цветила“ и „Тръгнала Желка“.

Освен по фестивали и конкурси детето има и участия в семейни сбирки. Викат я като изненада за празнуващия, като често се превръща в черешката на тортата на тържеството. Не мога да кажа, че успехите й са най-хубавото нещо в живота ни, заяви Анастасия Танева. Да, постиженията й са големи, правят ни щастливи и горди родители, но най-хубавите неща в живота са свързани с това, че Виктория просто я има, споделя още майка й.

В училище малката певица с голям глас също се справя отлично. Септември ще е във втори клас. „Вики е скромно и тихо дете. Старателна при изпълнение на поставените й задачи. Отговорна и изпълнителна, отлична ученичка“, споделя за нея класната й ръководителка Мария Михайлова.

Диляна ЦВЕТКОВА