19
Нед, Май
24 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

Нашият репортер е първият български фотожурналист, влязъл във фавелите - опасните гета

Две снимки на фоторепортера на „Старият мост“ Христо Русев бяха избрани сред най-добрите в световните медии и влязоха топ класациите им. Като част от фина селекция „20 снимки от света, които задължително трябва да видите“, негов фотос бе публикуван от ASIANET NEWS NETWORK – голяма азиатска терлевизия с над 5 млн. последователи.

Снимката на Христо е направена от полет с балон на изгрев слънце в планински район на 300 км от Рио де Жанейро. Така тя е сред една от 20-те, които медията избира за най-забележителните от планетата.

Русев не остана незабелязан също и в една от водещите електронни световни медии -MSN News, част от Microsoft. Там той е представен в селекция с 37 „Световни снимки на седмицата", от значими събития на Земята като някои от тях са на военни учения на НАТО, „Милиардерът Ричард Брансън отдава чест на деня на Нелсън Мандела в Южна Африка“, „Големи пожари в Калифорния“, „Принцесата на Кеймбридж Шарлот“, „Роджър Федерер празнува с трофея си на Уимбълдън“, „Националният празник на Франция“, „Шампионът от тазгодишната обиколка на Франция Крис Фруум“, „Формула 1“, „Военни учения в Русия“, войните в Украйна и Сирия. Тази медия публикува предимно материали от Ройтерс и Франс прес.

Христо Русев прекара 22 дни в Бразилия. Той е първият български фотожурналист, допуснат в известните с престъпността си тамошни гета – фавелите. „Радвам се, че останах жив. Това са местата, които на моменти се смятат за по-опасни и от ивицата Газа – разказва младият свиленградчанин. -Там е забранено място за полицаите и, ако решат да влязат, биват посрещани с куршуми. Повечето хора свързват Рио с купоните, танците, самбата, Копакабана, футбола, но малко са тези, които знаят за другата страна. Във фавелите законът няма сила, затова управляват гангстерските босове. По данни на Амнести Бразилия през 2012 г. 56 хиляди души са станали жертви на убийство, като 30 хиляди от тях са млади хора на възраст между 15 и 29 години“, поясни той и сподели под сурдинка, че дори близките му не били информирани къде точно отива – смятали, че е на някаква конференция.

Сега Христо замисля нов проект- смята да участва в конкурса на „Никон“ „Моята лятна ваканция“. Повечето хора разказват в снимки как са изкарали почивката с децата си и прочее, аз мога да опиша трите седмици в Бразилия, каза репортерът на „Старият мост“.

СМ