15
Съб, Юни
31 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

През деня Деян Михов е банкер, нощем рисува картини. Списание „Форбс“ посвети специална статия на нашенеца

Свиленградчанинът Деян Михов получи признание за творчеството си на световната художествена сцена. Всъщност нашенецът работи по специалността си „Финанси и инвестиции“ в банка в Лондон. Започнал да се занимава с живопис едва преди две години, но за много кратко време впечатлява силно арт средите. Негови творби са показвани в Лондон и Лос Анджелис, а само преди дни приключи първата му самостоятелна изложба.

Преди време авторитетното списание „Форбс“ посвети на Деян обширна статия. Михов смята, че разликата между банковото дело и рисуването не е твърде голяма и съществена. Има нужда от толкова планиране, изчисление и внимание към детайла в изкуството, както и при творческото решаване на проблеми и генерирането на идеи в банковото дело, смята той. За него живописта е начин за отпускане, медитация, средство за постигане на баланс след работния ден.

Преди две години почувствал, че има нужда от ново хоби, от нещо творческо, тъй като животът му бил изцяло потопен в сериозната финансова сфера. В един дъждовен ден в центъра на Лондон минавал покрай магазин за художнически материали и си спомнил какво удоволствие му е носело рисуването преди. И се впуснал в своето пътешествие на творец... Първият човек, насърчил го да създава изкуство и да го показва и пред публика, е негов директор, който, оказало се, е и един от основателите на Хром Арт – клуб за нови художници.

В работите на Деян впечатляват не само сюжетите и композициите, но и материалите, които влага освен традиционните маслени бои. Често използва злато за картините си, като държи то да е над 23 карата, иначе се окислява. Ползва и сребро, а за блясък полага диамантен прах. В последната си серия пък вгражда американски долари. Деян Михов е роден през 1986 г. в Свиленград, учил е в СУ „Д-р Петър Берон“. Искал да запише художествено училище, но семейният съвет, в които имало трима математици, не склонил. Така до известна степен повторил съдбата на майка си, която била приета в художествена гимназия, но близките й се възпротивили. След завършването на средното си образование младежът заминал за Холандия, където завършил бакалавърската си степен. После отишъл В САЩ, бил за известно време в Белгия, впоследствие записал магистратура в Лондон. Там живее вече 7 години.

СМ