17
Сря, Апр
28 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

Археолозите предлагат решение как да бъде запазен отрязък от римския път Виа Диагоналис

Ден преди крайния срок – 31 юли, приключиха археологическите разкопки край с. Капитан Андреево. В последните дни на обекта дори се е работило на две смени, за да се вместят в графика. „Обектът вече е предаден на комисия от Министерството на културата и нищо не пречи автомагистралата, която ще мине върху него, да се строи“, заяви ръководителят на екипа от археолози проф. Васил Николов.

Учените ще предложат на министъра на културата Петър Стоянович вариант как да бъде запазен и експониран като туристическа атракция 50-метров отрязък от открития при разкопките римски път Виа Диагоналис, който тук е с необичайно голsма широчина – 18 м. „Възможно е да бъдат внесени дребни промени в начина на строителството, като се издигне бетонна поддържаща стена. Този страничен елемент в никакъв случай няма да пречи на четирите платна“, обясни видният български учен и посочи, че ако идната година отново има разкопки тук, ще се открие нов участък от Виа Диагоналис.

Намерените стотици хиляди фрагменти при разкопките са предадени за съхранение в общинския исторически музей в Свиленград.

СМ