23
Чет, Май
21 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

profЗа пръв път холографски копия на артефакти са поставени в автентичната им среда

Светът не познава експозиция като 10-те холограми, поставени в дромуса на Мезешката гробница. Уникалното е, че изображенията на намерените през 1931 г. предмети са поставени на местата, където са открити артефактите, в автентичната им среда. Това споделиха пред „Старият мост“ авторите на проекта професорите Симеон и Венцеслав Съйнови от Института по оптически материали и технологии „Акад. Й. Малиновски” при БАН, които бяха в Мезек в деня на откриването на средновековния атракцион край византийската крепост.

Идеята се роди след като посетихме гробницата при село Мезек. Един огромен коридор с дължина над 20 м беше абсолютно пуст. След това разбрах, че в нашия музей са съхранени всички намерени артефакти в гробницата. Идеята беше точните холографски копия да бъдат закачени на каменните стени в коридора и да бъдат осветени от съвременни полупроводникови диоди, за да изникнат триизмерните им образи. За първи път в световната практика се ражда тази идея, каза проф. Венцеслав Съйнов.

Целият обем се крие в 7-микронен слой емулсия върху стъкло. Просто се използва един ефект – интерференция на светлината, който дава възможност да се кодира обемът на предметите и да се регистрира отразената светлина заедно с информацията от коя точка е отразена. Това е принципът на холографията, обясни проф. Симеон Съйнов.

Холограмите са създадени в Института по оптически материали и технологии при БАН, по метода на руския учен Юрий Денисюк. Емулсията – т.нар. холографска плака, обаче е ноу-хау на нашите учени.

СМ