15
Съб, Юни
30 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

razkopki-stМинистърът на културата д-р Петър Стоянович остана възхитен от видяното на разкопките край Капитан Андреево. На 21 юни той и заместник-министрите на културата Велислава Кръстева и Васил Василев дойдоха на място, за да се запознаят с откритото светилище в местността „Хауза“.

razkopki-st2По време на визитата си Стоянович категорично заяви, че Министерството на културата е готово да съдейства активно за завършване на археологическите проучвания на обредния комплекс. Ще поискам среща и с турския си колега, за да обсъдим по-нататъшни съвместни действия по този обект, сподели още министърът. Както „Старият мост“ пръв писа, изключително интересна находка тук е установеното при спасителните разкопки трасе от широко известния в древността и през по-късните епохи римски път Виа Диагоналис, който продължава и в Турция.

Петър Стоянович съобщи също, че на 19 юни се е срещнал с представители на Министерството на финансите. Те поели ангажимент необходимото допълнително финансиране на археологическите проучвания да бъде осигурено от Световната банка, така че разкопките да завършат успешно.

По време на визитата си обаче министърът на културата заяви също, че няма как строежът на автомагистрала „Марица“ да бъде преустановен заради откритите артефакти. Не е възможно и аутобанът да бъде изместен, защото е в много напреднала фаза. Единственото, което може да се направи на този етап, е да бъде отпуснато допълнително време за приключването на спасителните разкопки. Част от светилището остава извън трасето на магистралата, като за в бъдеще може да стане атракция за преминаващите оттук.

Диляна ЦВЕТКОВА