12
Пет, Апр
16 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

В средновековната крепост край свиленградското село Мезек вече ще се влиза само входна такса. Това реши на последното си заседание Общинският съвет, който прие изменение и допълнение на Наредба № 10 за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги.

Актуализацията на цените се налагала заради това, че от част дейностите по реализирания от общината проект „С богатството на миналото към атрактивно бъдеще“ трябвало да се генерират приходи, свързани с предоставяне на туристически услуги.

Направено е проучване, което показало, че цените на досега предлаганите услуги в Свиленград са значително по-ниски от входните такси на сходни обекти в страната, мотивира предложението си в докладната записка кметът Георги Манолов.

Така входните такси за посещение на византийското кале и т. нар. Атракцион край Мезек ще са по 3 лева за ученици, студенти и посетители над 60-годишна възраст. Останалите туристи ще плащат по 6 лв. Влизането в тракийската куполна гробница е по-евтино – 1,50 за ученици и студенти и 3 лв. за възрастни. Общината е предвидила комбинирани билети за двата отдела, които са по-евтини.

Любопитство предизвикват и услугите на „Атракцион с.Мезек“. За обличане на костюм и снимки /без статив и светкавица/ със собствен апарат туристът трябва да се бръкне 3 лв. 5 лв. на турист пък ще струва обличане на костюм и предоставяне на снимки с ретро фотоапарат. Пак петарка ще се взема за стрелба за пет стрели /не е предвидена опция посетителят да опъне лъка само един или два пъти/. Най-скъпото удоволствие в атракциона, обявен като средновековен, е „средновековната“ игра пейнтбол, която представлява стрелба с оръжие с желатинови оцветени топчета. 10 лв. ще трябва да се бръкне един турист, за да получи предпазна екипировка, пушка и 100 топчета.

В наредбата са определени цени и за входни такси на музея, арт галерията, предлагат се и различни маршрути. За беседи на български и на чужд език също са определени различни такси.

От 15 септември до 30 юни ученици и студенти, които посещават общинския музей, куполната гробница и византийската крепост с учебна цел, са освободени от такси.

СМ