14
Пет, Юни
30 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

ivaylo-balabanovИменитият наш поет Ивайло Балабанов да се изучава в родното школо настояват членовете на отворена група във Фейсбук. Идеята бързо печели все повече поддръжници от различни краища на България. В сряда феновете на „Поезията на Ивайло Балабанов – в училище!“ бяха вече над 560 души, които споделят в социалната мрежа своите мнения за творчеството на поета.

В поезията на Ивайло Балабанов го има онова мъдро и светло отношение към миналото, което е в състояние да повдигне духа ни днес и да даде на децата ни основание да се гордеят, че са българи, споделят организаторите на групата.

Талантливият поет е роден през 1945 г. в ивайловградското село Хухла, но от дълги години живее в Свиленград. Автор е на книгите „Да се загледаш в звезда”, „Окова за щурец”, „Парола „Любов”, „Религия”, „Тракийски реквием”, на поетичния сборник в два тома „Песни за старо вино” и др. Носител е на редица отличия. През 1980 г. печели награда от литературния конкурс „Южна пролет”. Седем години по-късно взима наградата на Съюза на българските писатели, а през 2001 г. – националната награда „Изворът на Белоногата”. Поетичният сборник „Песни за старо вино” печели „Книга на годината -2004”. Носител е на отличие за патриотична поезия на името на Георги Джагаров. През 2005 г. получава литературна награда за цялостно творчество „Александър Паскалев”. Носител е и на орден на Националния съюз на името на Капитан Петко войвода и др. Лауреат на Националната награда „Пеньо Пенев” за 2008 г. На фестивала „Славянска прегръдка” – носител на голямата награда „Летящо перо” /2010/.

Ивайло Балабанов е почетен гражданин на Свиленград, Ивайловград и Кърджали.

СМ