19
Нед, Май
24 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

По традиция за празника 24 май бяха излъчени носителите на званията Учител и Ученик на годината. Призьорите бяха отличени със специални плакети на концерт „На учителя с любов“, който се състоя в четвъртък в читалище „Просвета“.

Номинациите за Учител на годината бяха в два раздела – за педагог в училище и детска градина. Единият носител на званието е Димитринка Димитрова от ПГССИ „Христо Ботев“. Тя е преподавател по растениевъдни науки. Под нейното ръководство отборът на ПГССИ „Христо Ботев“ спечели златен медал за икебана и зае трето място в крайното класиране на Националната панорама на професионалното образование в Пловдив, за което „Старият мост“ писа. Учител на годината стана и Софка Бургуджиева от ЦДГ „Снежанка“. Комисията е оценила майсторството, с което Бургуджиева води децата от числата към тайните на математиката, към усвояване на технически и битови дейности, изобразително изкуство. Специална награда от номинираните от детските градини педагози получи логопедът от ЦДГ „Слънце“ Тодорка Чанкова, която работи за пълноценното интегриране на децата със специфични образователни потребности. По време на награждаването се получи гаф и не стана ясно Софка Бургуджиева или Тодорка Чанкова е носител на званието Учител на годината. По-късно преди да връчи наградите в другия раздел зам.-кметът Ася Райкова направи уточнение.

Званието Ученик на годината бе отредено на абитуриентката от СОУ „Д-р П. Берон“ Стефка Бюлбюлева. Тя е пълен отличник през целия курс на обучение в гимназията, асистент е на училищното знаме. Наред с постиженията си на олимпиади и състезания, Стефка е и един от инициаторите на две благотворителни кампании - „Деца помагат на деца“ за набиране средства за изграждане на подкрепяща среда за обучение и развитие на децата със специални образователни потребности в СОУ „Д-р П. Берон“ и акцията „Да подадем ръка“ в навечерието на коледните и новогодишните празници. Със специална награда от учениците бе отличен Сашо Андреев също от СОУ „Д-р П. Берон“. Той е отличник, двоен европейски шампион – на ускорен шах и блиц, за 2009 г., спортист на община Свиленград за 2009 г. Тази година Сашо за пореден път стана републикански шампион на класически и ускорен шах и блиц.

Елена МИХАЛЕВА