13
Съб, Юли
18 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

Народен хор „Станко Панайотов“ и духовият оркестър „Костадин Манов“ изнесоха четири концерта по време на тридневно гостуване в Кошице, Словакия. Изпълненията и на двата ни самодейни състава бяха приети изключително радушно, като публиката бурно аплодира свиленградчани. В Кошице се извиха и български хора.

Тамошни телевизии пък с интерес проследиха изявите на свиленградската група. Концертите се състояха в Консерваторията на града, в дом за върастни хора, в зала на кметство „Старо место“ и търговски комплекс. Имахме възможност да се запознаем и с архитектурните забележителности на Кошице, който е вторият по значение и величие град в Словакия след столицата Братислава, сподели след завръщането си Ваня Стефанова, секретар на читалище „Просвета“.

Концертите на нашите самодейци в Кошице бяха част от Дните на българската култура, организирани от Българския клуб в града. Пътуването на съставите бе осигурено по проект на тукашното читалище по програма на Национален фонд „Култура“, който бе съфинансиран от общината.

СМ