Култура
Инструменти
Шрифт

Свиленградски пианист взе бронзово отличие

Със златен медал бе отличена детската група за автентичен фолклор „Тракийска китка“ към читалище „Просвета“ от националния конкурс за музикално и танцово изкуство „Орфеева дарба“, който се проведе в София. Ръководител на нашите певци е Виолета Карапеева.

Свиленградчанчетата се изявиха във възрастовата група от 8 до 11 години, в която се представиха над 20 участници от цялата страна. Наченчетата изпълниха китка от 11 тракийски песни акапелно, което е много трудно, и впечатлиха журито и публиката. Бурни аплодисменти получиха петгодишните Ели Ставрева и Християна Тонева, които пяха в дует и спечелиха присъстващите със своята артистичност. Нашите певци бяха оценени по достойнство от журито и получиха най-високото отличие. В оценяващата комисия бяха именитите народни певици Гуна Иванова и Светла Караджова. Те поздравиха свиленградчанчетата за отличното им представяне и казаха, че нашата група има собствен почерк и много добър ръководител. Като награда „Тракийска китка“ направи записи в Българското национално радио.

Детската група за автентичен фолклор с ръководител Виолета Карапеева е създадена през 1992 г. към читалище „Просвета“. През 2008 г. младите ни певци спечелиха златен медал на национален конкурс в Неделино.

С награда от „Орфеева дарба“ се завърна и Жечко Попов от школата по пиано към читалището с ръководител Олга Трифонова. Свиленградчанинът се представи с пиесата „Приказка за кокошката и лисицата“ на композитора Красимир Милетков и заслужено взе бронзов медал. Впечатлен от изпълнението на Жечко, композиторът Милетков му подари диск със свои детски пиеси.

Тазгодишното издание на „Орфеева дарба“ е шесто поред. Конкурсът е предназначен за деца и младежи във всички направления на музикалното и танцово изкуство.

Елена МИХАЛЕВА