17
Сря, Юли
31 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

Свиленградски пианист взе бронзово отличие

Със златен медал бе отличена детската група за автентичен фолклор „Тракийска китка“ към читалище „Просвета“ от националния конкурс за музикално и танцово изкуство „Орфеева дарба“, който се проведе в София. Ръководител на нашите певци е Виолета Карапеева.

Свиленградчанчетата се изявиха във възрастовата група от 8 до 11 години, в която се представиха над 20 участници от цялата страна. Наченчетата изпълниха китка от 11 тракийски песни акапелно, което е много трудно, и впечатлиха журито и публиката. Бурни аплодисменти получиха петгодишните Ели Ставрева и Християна Тонева, които пяха в дует и спечелиха присъстващите със своята артистичност. Нашите певци бяха оценени по достойнство от журито и получиха най-високото отличие. В оценяващата комисия бяха именитите народни певици Гуна Иванова и Светла Караджова. Те поздравиха свиленградчанчетата за отличното им представяне и казаха, че нашата група има собствен почерк и много добър ръководител. Като награда „Тракийска китка“ направи записи в Българското национално радио.

Детската група за автентичен фолклор с ръководител Виолета Карапеева е създадена през 1992 г. към читалище „Просвета“. През 2008 г. младите ни певци спечелиха златен медал на национален конкурс в Неделино.

С награда от „Орфеева дарба“ се завърна и Жечко Попов от школата по пиано към читалището с ръководител Олга Трифонова. Свиленградчанинът се представи с пиесата „Приказка за кокошката и лисицата“ на композитора Красимир Милетков и заслужено взе бронзов медал. Впечатлен от изпълнението на Жечко, композиторът Милетков му подари диск със свои детски пиеси.

Тазгодишното издание на „Орфеева дарба“ е шесто поред. Конкурсът е предназначен за деца и младежи във всички направления на музикалното и танцово изкуство.

Елена МИХАЛЕВА