18
Чет, Апр
26 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт
Пенсионираната учителка Руска Хепова сътвори нов шедьовър в поетическата си битност. Този път музата осени Хепова да напише стихотворение на актуална политическа тема – тя възпя в рими министър – председателя Бойко Борисов, министъра на финансите Симеон Дянков и заместника на премиера Цветан Цветанов.

Стихотворението е озаглавено „Тримата големи“ и представлява своеобразен апотеоз както на Рускините, така и на народните надежди за по-добър живот, които се фокусират в Бойко, Дянков и Цветан. Авторката е съумяла и да градира поетичните откъси според заслугите на тримата – на Борисов е отделила 2 строфи, а на другите двама – по една. С непретенциозни изрази, но с искрена любов тя обрисува своите персонажи. Хепова подчертава бащинската загриженост на премиера, който побеждава всяка трудност. Дянков пък, с аналитичен ум, миловиден и приличен, предвещавал пролетта. Спонтанно у читателя за него изниква сравнението с белоснежно кокиче, нежно подало глава в остатъците от снега на предишното управление. Ясно и точно, без излишни метафори, както подобава за шеф на МВР, е обрисуван „министър вътрешен Цветан“.

Стихотворението „Тримата големи“ вече е стигнало и до самите лирически герои. Руска Хепова е изпратила творбата си до МС и е получила благодарствено писмо в ответ. Публикуваме лиричното произведение, за да му се насладят и читателите на „Старият мост“.

Стефка КОЛЕВА

 

Тримата големи

 

Тримата мъже големи

поеха тежките проблеми

Бойко, Дянков и Цветан –

отбор силен и подбран

 

Бойко - министър – председател,

на нова партия създател,

събра народната любов,

 за да прокара път по-нов.

 

Загрижен като баща,

живот добър ни обеща.

Безмерно сили той раздава,

всяка трудност побеждава.

 

Дянков с ум аналитичен,

миловиден и приличен.

Между най-умните в света,

на България предвещава пролетта.

 

Министър вътрешен Цветан

на точно място е подбран.

На народа е опора,

раздава сили без умора.

 

 

Желая всички да успеят.

Трудностите да преодолеят.

Да изпълнят отговорните задачи.

Народа с любов да ги тачи.