24
Сря, Юли
37 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

В историята на село Яребична, на 12 км от Варна, завинаги е записано името на свиленградчанина Атанас Бургуджиев /1860-1932/. За него са отделени страници в книгата “Ти корена пази” /история на с. Яребична/, чийто автор е Руска Даскалова.

Първото училище в селото е открита след 1879 г. Малките азбукарчета са приютени в стара турска къща. След Сръбско-българската война /1885/ за учител е назначен Атанас Бургуджиев, родом от Свиленград. След местното класно училище в родния си град той завършва Одринското екзархийско духовно училище. В Яребична /тогава с името Малка Франга/ той се спазарява за 600 лв. годишна заплата и храна от селото. Там той създава семейство.

Бургуджиев става учител на малки и големи. Всички въпроси, свързани с нуждите на селото, където по-късно пристигат и бежанци от Тракия, се отнасят до него, пише Даскалова. С годините училището става тясно за четирите слети отделения. По настояване на Бургуджиев и на стария учител Никола Вълчев/родом от харманлийския край/ през 1891-1892 г. започва градеж на ново училище в центъра на селото. Построено е по план, с игрище и хубава овощна градина. Обучението на децата се води методично, „по формалните методи на писмо-четната комбинована метода в първо отделение“ - тези редове е съхранила летописната книга на селото. С благодарност и почит старите хора си спомнят за Бургуджиев, отбелязва авторката на книгата , докато събира материали и сведения за книгата.

През 1895 г. Бургуджиев помества във вестник „Училищен другар“ статия, озаглавена „Писмо от Малка Франга“. Темата е наченките на учителските сдружения в България.“ Целта на Варненското дружество е общото повдигане на учебното дело в прогресивен смисъл, включително моралното, умственото и материалното подобрение на народния Учител и гарантиране на нeговите права и свободи... Добрият учител е полезен не само за училището. Със своята безкористна деятелност сред селяните той може да принесе голяма полза“, пише вестникът, който днес се съхранява в Националната библиотека „Св.св.Кирил и Методий“. През една януарска нощ в 1896 г. училището е опожарено, не се знае дали е било злодеяние или случайност. Още същата година сградата е възстановена. През годините се организират излети до близката гора за наблюдение на природата. Най-посещаван бил вековният летен дъб, станал символ на селото. През 1903 г. се урежда екскурзия до Шумен за запознаване с паметници и други обекти.

След десет години Бургуджиев се премества на работа в основното училище „Ангеларий“ във Варна. Синът му Стефан Бургуджиев след гимназията е учител в Малка Франга през 1914-1915 г. Завършва право, работи като адвокат, през 1958 г. е избран за председател на Варненския адвокатски съвет. Дъщерята Руска работи като начална учителка във Варна до пенсионирането си. В дигиталната колекция на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ във Варна се пазят илюстровани пощенски картички от личната и кореспонденция от 20-те години на миналия век.

Малка Франга сменя името си през 1934 г. с министерска заповед. 90 г. вече селото носи името Яребична в памет на битката от Първата световна война във Вардарска Македония. Днес то е в състава на община Аксаково, Варненска област.

Руска Даскалова е родена в с. Яребична, завършила е българска филология в Софийски университет "Св. Климент Охридски“. Автор е на стихосбирки, фолклорни сборници, краеведски изследвания. „Длъжни сме да знаем, че имаме свои корени, че преди нас са били други, които са живели достойно“, казва авторката.

Златка Михайлова