24
Сря, Юли
37 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

Документалният филм „Букелон - забравената крепост", разказващ историята на крепостта край  свиленградското село Маточина, бе показан във Велико Търново. Там се състоя деветото издание на Международния фестивал на историческите възстановки „Средновековен Търновград: Приказки и легенди“, организиран от Сдружение „Търновци“, Община Велико Търново и Регионалния исторически музей.

Над 200 участници демонстрираха средновековни занаяти, мода, кулинария, въоръжение, стрелба с лък , бойни турнири.

Късометражният филм, прожектиран на площада пред историческата крепост Царевец, е дело на оператора Георги Георгиев. Създаването му е финансирано от Националния фонд „Култура“. Разказът пред камерата се води паралелно от специалисти археолози и от местния жител бай Христо.

Преди Велико Търново филмът е прожектиран в Шумен- родния град на създателя Георги Георгиев, а също на археолога Панайот Антонов, който работи в екипите по проучването на Букелон още от 2017 г. Мястото е избрано и заради това, че в Регионалния исторически музей в Шумен се пази триумфалната мраморна колона, върху която е описано превземането на укреплението от хан Крум в началото на IX в. Предстои филмът да бъде представен в Свиленград.

СМ