24
Сря, Юли
37 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

Изпълнители от България, Турция и Гърция ще се представят на Международния фолклорен фестивал „Песни и танци без граници” в Свиленград, който бе открит днес.

Старт на музикалното събитие даде заместник-кметът на общината Светлана Динкова. "Радваме се на големия интерес към нашия фестивал, който вече 17 години привлича любителите на народните песни и танци, пожелавам на всички гости и зрители да се насладят на многообразието и уникалността на фолклорното ни богатство, а участието на много деца и младежи показва, че народните традиции се предават и ценят и от младите поколения", каза тя в приветствието си.

 В продължение на три дни – 6, 7 и 8 юни, над 700 участници ще се изявят на откритата сцена в парк „Младежки”. Участват певци, танцьори и музиканти от различни региони на България - Хасково, Димитровград, Пловдив, Елхово, Свищов, Ихтиман, Кърджали и др. Тази година гостуват три фолклорни състава от Турция – от град Одрин, и два състава от Гърция -  от българското училище „Цар Симеон Велики“ към Гръцко-българското културно-образователно сдружение в с. Дикеа и от град Орестиада.

Престижното жури е в традиционния си състав -  председател проф. акад. Милчо Василев - композитор и диригент и главен художествен ръководител на Академичния фолклорен оркестър при Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство, гр. Пловдив, членове - хореографът доц. д-р Стефан Йорданов - преподавател в АМТИИ, и Снежана Янева – директор на Дирекция „Хуманитарни дейности” в Общинска администрация - Свиленград.

С концерт на Академичния фолклорен ансамбъл на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“- Пловдив, от 19.30 часа ще завърши втората фестивална вечер.

По време на тридневното музикално събитие в парка се организира Алея на занаятите с участието на майстори от Регионална занаятчийска камара – Хасково. Предлагат се рисувани и пирографирани сувенири от естествени материали, дърворезби, натурални тъкани, бродерии и др.

Международният фолклорен фестивал се организира за седемнадесети път от община Свиленград и НЧ „Просвета - 1870” под патронажа на кмета арх. Анастас Карчев. През годините в него са участвали състави от Турция, Гърция, Индонезия,  Русия, Перу, Молдова.