04
Пон, Мар
29 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

Кметът на община Свиленград арх. Анастас Карчев участва днес в работна среща с министъра на културата Кръстю Кръстев. На форума в областната администрация присъстваха и кметове и представители на други общини в Хасковска област. Дискутирани бяха условията и потребностите за развитието на общините в сферата на културата.

Арх. Карчев за пореден път изложи нерешения проблем с разбития републикански път до късноантичната крепост край с. Маточина. Освен, че е пречка за нормален транспорт в района, това забавя наложителната консервация на крепостта Букелон и възпира посещенията на туристи.

Гл. ас. д-р Мариела Инкова от Националния исторически музей, която от години ръководи проучванията на крепостта, е категорична, че консервация без път няма как да се случи, и така крепостта Букелон попада в списъка на загубените, изчезващи паметници от нашето културно наследство. Това припомни директорът на Историческия музей в Свиленград Елена Митева на последващата среща на министър Кръстев с ръководители на културни институции в Хасковска област. Има заявен интерес и от вузове със студенти по археология, включително от чужбина, но лошата пътна инфраструктура затруднява достъпа им.

Министър Кръстев пое ангажименти за решаване на наболелия проблем, за който от години се тръби на различни нива.

Очаква се правителствено постановление да одобри програмата на Министерството на културата за читалищната дейност, съобщи на срещата заместник-министърът на културата Амелия Гешева. Читалище „Просвета“ в Свиленград е уникално със своя филиал в Одрин, посочи тя.

СМ

Снимки: Янко Найденов