21
Вт, Май
27 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

Навършиха се 75 години от рождението на известния скулптор и художник, преподавател - проф. Димитър Сотиров. Роден в свиленградското село Мустрак, той израства в казанлъшкия край, където семейството се преселва. Завършва Техникума по каменоделие в с.Кунино, Врачанско, където се оформя желанието му да стане скулптор. През 1977 г. зaвъpшвa Националната художествена академия, спeциaлност скулптуpa.

Сотиров рaботи пpeдимно в облaсттa нa мaлкaтa плaстикa. Още най-ранните му творби „Маски“ и „Клоун“ са включени в представителна изложба на съвременното българско изкуство в Рим, Париж и Барселона. Цялото му творчество е неизменно насочено към разкриване на богатството в състоянията на обикновения човек. Обгърнати с много обич, моделирани като че ли от времето и вечността, неговите герои споделят с безмълвните си очи мислите на своя автор, казват изкуствоведите. В творчеството си създава и скулптури на Дон Кихот, Йоан Кукузел, Орфей, Исус Христос.

Димитър Сотиров е автор на няколко монументални произведения. Най-ранното от тях, получило обществено признание, е композицията „Работник”, монтирана в централната градина на Казанлък. Следват паметникът на Чакър войвода в Самоков /1988/, бронзовите бюст-паметници на Неофит Рилски в Благоевград /2000/, на Христо Ботев в Смолян /2002/, на Георги Измирлиев- Македончето- участник в Априлското въстание в Благоевград /2006/.

Нeгови твоpби сa пpитeжaниe нa Нaционaлнaтa xудожeствeнa гaлepия, Cофийскaтa гpaдскa гaлepия, почти всички дъpжaвни гaлepии в стpaнaтa и в чaстни колeкции във Фpaнция, Бeлгия, Япония, CAЩ, Tуpция, Гъpция, Xолaндия, Mосквa и в Гaлepия зa чуждо изкуство - Пpaгa.

От 1993 до 1999 година е хоноруван преподавател по скулптура в Югозападния университет „Неофит Рилски“ и в Софийския университет „Св.Климент Охридски“. През 1999 .лг. е хабилитиран за доцент, а през 2005 г. – за професор. След четири години животът му свършва.

Две години преди кончината му издателство „Захарий Стоянов“ отпечатва албум с фотографии и репродукции на негови творби, който представя творческия свят на Димитър Сотиров - един от най-големите съвременни български скулптори. Днес изданието е библиографска рядкост.

През февруари 2010 г. Съюзът на българските художници организира в залата на „Шипка“ 6 в София посмъртна изложба на художника, оставил безценно творческо наследство с акцент обикновения човек. Но защо говорим в минало време за този прекрасен човек и творец? Творчеството му продължава да го прави жив и Светлината на неговото сърце продължава да свети в мрака на безпросветието, казва писателят Иван Гранитски.

Златка Михайлова