21
Вт, Май
27 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

Автентични народни песни от свиленградското село Сладун станаха част от сборника "Ти кога видиш, любе ле. 101 тракийски песни" . Той е издаден от популярната народна певица Дарина Славчева.

Идеята за създаването на книгата е породена от интереса на изпълнители и музикални педагози към тракийските песни, а също към богатия репертоар на Славчева, която има вече пети самостоятелен музикален албум със заглавие "Наследство". Песните са издирени и записани от Дарина Славчева, сценично претворени, за да отговарят на изискванията на съвременния слушател. Авторката акцентира на образци на тракийската песен, които не са толкова известни.

Славчева покани последователите си във Фейсбук да запишат клипче с песен от нейния репертоар. Сред тези, които се отзоваха, са и участнички в певческата групи в Сладун.

Народната певица е част от лицето на Националния фолклорен фестивал "С песните на Кичка Савова", който се провежда в Сладун. Наследница на песните на Кичка Савова, през годините тя е присъствала като гост, съорганизатор и член на журито. Публиката аплодира изпълнението и на сладунската песен „Пиле пее по небето“ и на други образци на тракийския музикален фолклор.

Дарина Славчева е солистка на пловдивския ансамбъл „Тракия“ и преподавател в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ - София . Наскоро тя стана доктор по музикално и танцово изкуство след успешно защитена дисертация в Института по етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН.

Златка Михайлова