17
Пон, Юни
27 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

Читалище „Просвета-1925“ в любимецкото село Лозен ще съживява обредния фолклор в десет населени места в региона.

Инициативата, наречена „Обичаите на предците ни - интерпретация в съвременността“, е подкрепена от програма „Визуални изкуства“на Националния фонд „Култура“, който осигурява частично финансиране.

Изхождайки от опита ни по организиране на националните фолклорни фестивали в селата Лозен и Сладун, стигаме до извода, че редица обичаи от малките населени места в региона са позабравени. Те вече не се пресъздават дори на събори и празници, казват от читалището.

Затова в Лозен са замислили провеждане на регионален кулинарен празник на обредността. Той ще представи приготвянето на традиционни храни и печива от района на Лозен и Сладун. Партньори на културната институция са любителски групи от селата Радовец, Сладун, Райкова могила, Злато поле, Воден, Вълче поле, Малко градище, Елена и Белица. Предвидено е организиране на изложба, която ще демонстрира обредната трапеза и традиционните кулинарни умения.

Миналата година Националният фонд „Култура“ подкрепи организирането на регионален празник на подницата и хляба „На Ирминден в село Лозен“, припомня „Старият мост“.

СМ