20
Съб, Апр
26 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

На 14 декември т.г. в залата на Общинска библиотека - Свиленград, почитателите на историята имаха възможност да видят няколко филма от Хасковския край част от поредицата „Загадки и мистерии в музея“.

Прожектираните документални филми разказаха за бляскавата кариера на Аспарух Лешников в чужбина и завръщането му в Хасково, както и за някои житейски събития, съпътствали живота му на наша земя. Присъстващите се трогнаха и от историята за авиокатастрофата от 1971 г. и живота на известната хасковлийка Недялка Симеонова, научиха повече за връчвания по време на социализма златен орден „Г. Димитров“ и експонатите на РИМ – Хасково. Тези прожекции са част от проект REVITA / РЕВИТА, финансиран от Финансов механизъм на ЕИП и Норвежки финансов механизъм в България чрез Програма "Културно предприемачество, наследство и сътрудничество", спечелен от РИМ - Хасково. Режисьор и оператор на всичките 10 епизода с 20 подбрани теми е свиленградчанинът Николай Скерлев, сценарист е д-р Веселина Узунова от ИИИ на БАН и музея в Хасково, автор на музиката - Данаил Петков.

Предстои през 2024 година свиленградчани да видят още филми „Загадки и истории в музея“, които представят културно-историческото наследство на Хасковския край. Всички те са направени качествено и професионално, затова и на присъстващите сякаш не им се тръгваше от залата. Вход – свободен за всички, които искат да се насладят на изкуството на документалното кино. Исторически музей Свиленград е партньор по проект „Кампания за разпространение на документален сериен филм „Загадки и истории в музея“ на Регионален исторически музей - Хасково за популяризиране на културно-историческото наследство на Хасковския край. Ще можем да видим още „Легенда за силата на глигана“, „Скалните църкви“, „Непокорните Шишмановци“, филм за Митю Ганев и редица др.още, за което предварително ще Ви информираме.

На снимката: Д-р Веселина Узунова, Николай Скерлев и директорът на музея в Свиленград Елена Митева, която им подарява книгата "Почетните граждани на Свиленград"