Крими
Инструменти
Шрифт

Недялко Димитров – Момата пробил дупка в стената за една нощ с лъжица

Серийният убиец Недялко Димитров – Момата замалко не успя да избяга от свиленградския следствен арест миналата седмица. Само за една нощ той изровил с лъжица дупка в стената и се измъкнал от килията. По една случайност не успял да духне от сградата на РПУ и да се покрие от очакващата го доживотна присъда за многобройните му кървави престъпления.

Момата бил докаран в Свиленград от Бургаския арест. Той пуснал молба, признал, че е извършил кражба тук и бил приведен, за да се извърши дознанието.

Има и още едно дело за кражба в нашия район, по което е сключил споразумение. Според запознати, маниакът нарочно е искал да бъде затворен тук, за да може да избяга и напусне границите на страната. Бил настанен сам в килия. През нощта на 5-и срещу 6-и октомври успял с лъжицата си да изрови фугите покрай тухлите, да ги измъкне и към 5 ч. сутринта да се провре през тясната дупка. После в коридора се опитал с пожарогасител да разбие металната решетка. Вдигнал шум и дежурните го спипали. Ако се беше сетил да изкърти вратата на някой от следователите, щеше да избяга през прозорците, които нямат решетки, довериха разследващи случая. Хубаво, че това не е станало, защото сега можеше да има и нова негова жертва, ако някой го беше видял да бяга, смятат те. Недялко трепел хора, без да му мигне окото.

Той бе задържан миналата година след убийството на  Бейтула Махмуд и съпругата му Неврие, което разтърси Димитровград. После е направил самопризнания, че е убил други двама души във Варна и един в Стара Загора. Кървавите престъпления е извършил дни след излизането си от затвора през 2008 г.  По негови показания полицаите се открили трупа на един от ликвидираните. Има 12 присъди - за кражби на имущество и коли, както и за хулиганство. Прякора си Момата получава в затвора, където обслужвал всички мераклии. Преди да попадне зад решетките му викали Злодея. С признатите 5 убийства Недялко Димитров е най-активният сериен убиец в България през последните 40 години.

СМ