21
Пет, Юни
21 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

85-годишен жител на село Пъстрогор стана поредната жертва на телефонни измамници, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Хасково. Христо Костов е бил завлечен с 8 000 лв. по познатата схема с катастрофирал роднина. Възрастният мъж получал обаждане от непознат, който му съобщил, че внучката му е причинила пътнотранспортно произшествие, при което е загинал човек.

Дядото се притеснил и започнал да се вайка. В този момент мошенникът му поискал 8 000 лв., за да помогне на младата жена. След този разговор старецът набързо събрал парите и половин час по-късно ги предал на непознат мъж, който отишъл в дома му да ги вземе. По-късно станало ясно, че дядо Христо е измамен.

Подобен род мошенничества по тази и други схеми са широко разпространени в Свиленградско. Техни жертви стават обикновено възрастни хора от тукашните села. Както е известно, през август таксиметровият шофьор Златомир Митрев предотврати измама за 1 150 лв. над 71-годишната Митра Колева от Сладун. Баба и дядо от село Щит обаче бяха „ужилени“ с 2 000 лв.

От полицията предупреждават гражданите в никакъв случай да не се доверяват на подобни телефонни обаждания и да не предават пари на непознати, докато не се свържат с близките си. Освен това според информационни сайтове в интернет в Ямболско вече бил разпространен нов вид измама. При нея престъпниците обещавали на възрастни хора ваксина против свински грип срещу „скромната“ сума от 1 000 лв.

Елена МИХАЛЕВА