18
Чет, Юли
34 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

Сигнал за нарушения в свиленградската Свободна зона е изпратил до Агенцията за държавна финансова инспекция министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Траков. Ревизорите са сезирани за договори със съмнения за неизгодни условия, сключени от изпълнителния директор Костадин Грозев. Проверяват се контракти, подписани с офшорни компании и с наематели.

Грозев се нищи и от инспектората на министерството заради съмнение за наличие на конфликт на интереси при подписването на договор със смятана за свързана с него и семейството му фирма. Твърди се, че той е дал помещение под наем на съпругата си Пламена, но  не е получил и стотинка насреща. Става дума за сключен договор № 10 от 1. 11. 2007 г. между „Свободна зона – Свиленград" ЕАД и „Карпол Технология" ООД, съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Съдружници в „Карпол Технология" ООД са „Закрина Сантос Кавако" и „Би Джи Си – Бурдиптон груп" ЕООД, което е било собственост на Пламена Стоянова Грозева. По данни на „Национална компания индустриални зони" ЕАД към 3. 08. 2009 г. са налице вземания на „Свободна зона – Свиленград" ЕАД от „Карпол Технология" ООД в размер на близо 19 000 лв. Договорът е прекратен на 1 август 2009 г. Грозев не бе открит за коментар по случая. От администрацията на Зоната отговориха, че нямат информация и не знаят нищо.

Костадин Грозев оглави “Свободна безмитна зона” - Свиленград през март 2002 г. Той смени на този пост  Валентин Велков. Дотогава бе ръководител на счетоводно-консултантска фирма и представител на ЗД “Булстрад” в Свиленград.

Както „Старият мост“ писа, сега дружеството се намира във финансов колапс и заради неизплатени задължения ВиК и Енергото прекъсваха доставките на вода и ел. енергия. Отчетите сочат, че през 2001 г. то е било на печалба 108 хиляди лева.  През 2004 г. регистрира счетоводна загуба в размер на 175 000 лв., които покрива с извънредни приходи. Положението е приблизително същото и през следващите две години. На общо събрание на акционерите преди два месеца е отчетено, че общата задлъжнялост на предприятието за 2008 г. е в размер на 466 хил. лв., а счетоводната загуба – 216 хиляди.

Стефка КОЛЕВА