17
Сря, Апр
27 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

47 свидетели ще дават показания, 4 адвокати защитават подсъдимите. Делото отново отложено

 

За втори път районният съд в Свиленград отложи делото за кражба на 42 плазмени телевизора  от влакова композиция на жп гарата. Неявяване на 14 от общо 47-те призовани свидетели стана причина процесът да бъде насрочен за идния месец – 22 октомври. На първото заседание преди няколко месеца също не му бе даден ход.

Подсъдими са шестима нашенци – жепейци, полицаи, цивилни лица. Четирима местни адвокати са поели защитата на обвиняемите.

Аферата с крадените плазми бе нищена от военната прокуратура в Пловдив, тъй като има замесени полицаи. Както „Старият мост“ писа, произведените в Турция приемници „Дурабранд" били експедирани с влакова композиция за Германия. На жп гарата в Свиленград обаче пломбите  на вагоните били разбити и стоката на стойност 50 400 лева изчезнала мистериозно. Инцидентът е станал на 30 юли 2006 г., но предварителното производство започна значително по-късно и срокът за разследването бе удължен с 6 месеца от главния прокурор Борис Велчев. Причината за това е, че се наложи да пращаме две съдебни поръчки до Германия с молба да бъдат разпитани шефовете на търговската верига „Валмар", за която са били предназначени телевизорите, и на спедиторската фирма, коментира по-рано наблюдаващият прокурор полковник Димо Бъчваров. Оказало се, че междувременно „Валмар" е фалирала и неин правоприемник е станала немската „Реал ес би Варенхауер" от град Вюпертал.

Част от задигнатите телевизори са били иззети при акция на полицията от заведение в центъра на Свиленград, от къщи и т.н. Според разследващите, подсъдимите са си ги разпределили с микробус и ги продавали. Двама служители към транспортната полиция в Стара Загора – Н. Н. и Д. А., са участвали в престъпната схема. С помощта на клещи те са строшили пломбите и са участвали в товаренето на телевизорите на камион. Тарторите на бандата били цивилни лица. Срещу тях са повдигнати обвинения за кражба. Някои са си признали и са посочили къде са продадени приемниците. Двамата униформени от Транспортна полиция категорично отричат да имат нещо общо със случая.

Смята се, че аферата тръгнала да се разплита от Б. Д., полицай от Свиленград. Установено било, че два дни след кражбата той получил от едно от ченгета три плазми за 3600 лева. В замяна на това помогнал на колегата да избегне наказателно преследване, казват от Военна прокуратура.

Ако обвиненията срещу шестимата бъдат доказани в съдебната зала, за кражбата, при която са използвани МПС и клещи за разбиване на пломбите, ги чака наказание от 1 до 10 години лишаване от свобода.

Стефка КОЛЕВА