17
Сря, Апр
28 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

Над 200 хил. евро е присвоил от склада за веществени доказателства разследващият митничар Димитър Манчев. Такива факти представи пред Хасковския окръжен съд прокурорът Антон Стоянов.

Тричленният състав на Темида потвърди най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" за 49-годишния митничар. Решението е окончателно. Както вече писахме, Манчев бе арестуван преди Коледа, след като дръпнал от склада с доказателствата 100 000 турски лири, иззети от турския гражданин Рамадан Насуз. Хасковският административен съд постановил впоследствие сумата, която към онзи момент се равнявала на 58 981 лв., да бъде върната на Рамадан. Митничарят започнал да увещава собственика на парите да го изчака. Обещал да му върне сумата и даже му подписал запис на заповед. Адвокатите на чужденеца обаче сезирали ДАНС.

След задържането на Димитър Манчев са установени още две липси на много пари. Те са били иззети през миналата година от чужденци на пункта Капитан Андреево, където работи пловдивчанинът. "Става дума за стотици хиляди евро. Тече проверка дали има и други липси", каза прокурорът Стоянов. Пред Темида Манчев заяви, че съжалява и помоли да му бъде наложен домашен арест, за да се грижи за болната си жена. Съдът обаче прецени, че извършеното от 49-годишния митничар е с висока степен на опасност и го остави в следствената килия. Предвиденото наказание по закон за длъжностно присвояване на пари в такива размери е от 3 до 15 г.

Димитър Манчев е с чин подполковник от българската армия. През 2010 г. е награден с медал от командването на НАТО за мисия в Афганистан. При пенсионирането си през 2014-а получил и почетна грамота от военна полиция. После започнал работа в митницата.

Пред разследващите сега пловдивчанинът обяснил, че взел парите от склада с веществените доказателства, защото имал финансови затруднения. Задълженията му към банки били за над 200 хил. лв.

СМ