21
Пет, Юни
21 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

Благовест Минков и Костадин Гудев остават за постоянно в ареста, реши Апелативният специализиран наказателен съд. Пред него двамата обжалваха задържането си под стража, което бе наложено от Пловдивския апелативен съд. На заседание днес от 14 ч. последната инстанция обаче потвърди мярката за неотклонение. Решението е окончателно.

Както „Старият мост“ пръв писа, свиленградчаните Благовест Минков и Костадин Гудев са обвиняеми по дело като част от организирана престъпна група за нелегално прекарване на чужденци през границата. Ръководител на тази група, според прокуратурата, е Благовест Минков. Първоначално 10 души бяха задържани по случая. Само на четирима от десетте задържани бе повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група, създадена с користна цел и с цел да извършва трафик на хора. Минков и Гудев бяха задържани първоначално за 72 часа. Г

рупата е действала от началото на 2017 г. на територията на Свиленград. В хода на разследването е установено, че на 27.07.2017 г. ръководителят и участниците в организираната престъпна група, в съучастие с още едно лице са организирали и осъществили превеждане на чужди граждани през границата на страната ни с Р Турция, без разрешение на надлежните органи на властта и не през установените за това места. Това се е случило в землището на с. Труд, когато са били преведени пред българо-турската граница 44 иракски граждани, четиринадесет от които ненавършили 16 годишна възраст.

Според прокуратурата Минков и Гудев са "заковани" с много доказателства - и от специалните разузнавателни средства, и от показанията на свидетели и др., затова не е съществувала вероятност съдът да ги пусне от ареста.