03
Нед, Мар
27 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

10 задържани за каналджийство при мащабна акция на ГДБОП 10 души от Свиленград бяха задържани при акция на ГДБОП в понеделник вечерта и вторник сутринта. Сред тях са бившият кмет на общината през мандата 1999 – 2003 г. д-р Христо Минков и синът му Благовест. Според запознати, ексградоначалникът в най-скоро време – до часове, щял да бъде освободен от Специализираната прокуратура.

Само на четирима от задържаните е повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група, създадена с користна цел и с цел да извършва трафик на хора. На 12 декември 2017 г. на територията на Свиленград са извършени множество процесуално следствени действия, съобщиха от Специализираната прокуратура, под чието ръководство се извършва разследването. При претърсвания в жилища и офиси са открити и иззети множество мобилни телефони. Разпитани са свидетели. Използвани са специални разузнавателни средства. Повдигнати са обвинения на четири лица, като единият от тях - Б. М. е ръководител на групата, а останалите – Г.А., К.Г. и С. Г. са участници.

Групата е действала от началото на 2017 г. на територията на Свиленград. В хода на разследването е установено, че на 27.07.2017 г. ръководителят и участниците в организираната престъпна група, в съучастие с още едно лице – Н. П, са организирали и осъществили превеждане на чужди граждани през границата на страната ни с Р Турция, без разрешение на надлежните органи на властта и не през установените за това места. Това се е случило в землището на с. Труд, когато са били преведени пред българо-турската граница 44 иракски граждани, четиринадесет от които ненавършили 16 годишна възраст. За това престъпление е било образувано досъдебно производство от Районна прокуратура – Пловдив, което е присъединено към разследването на Специализираната прокуратура. На ръководителя на групата и на един от участниците /К.Г./ Специализираната прокуратура е наложила мярка за процесуална принуда – задържане до 72 часа и предстои внасяне на искане за вземане на най-тежката мярка за неотклонение „Задържани под стража“. На С. Г. е наложена мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 5 000 лв., Г.А. е задържан под стража от Районен съд - Пловдив, още докато разследването е ръководенето от РП - Пловдив. Съучастникът Н. П. е с мярка за неотклонение гаранция от 2 000 лв., също наложена от РС - Пловдив. Разследването продължава.

Операцията бе проведена от около 50 БОП-аджии от Хасково и София, тукашни полицаи не са участвали. Обискирани по адреси са били апартаменти, къщи, офиси. Очевидци твърдят, че са видели полицейски автомобили сутринта на 12 декември пред жилищен блок на главната улица в Свиленград в непосредствена близост до пл. „14 март“.

СМ