Крими
Инструменти
Шрифт

Само преди минути Специализираният съд постанови мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за свиленградчаните Благовест Минков и Костадин Гудев. Те са обвиняеми по дело като част от организирана престъпна група за нелегално прекарване на чужденци през границата. Ръководител на тази група, според прокуратурата, е Благовест Минков.

Първоначално 10 души бяха задържани по случая. Само на четирима от десетте задържани бе повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група, създадена с користна цел и с цел да извършва трафик на хора. Минков и Гудев бяха задържани първоначално за 72 часа. Специализираният съд е гледал днес само техните мерки за неотклонение. Останалите двама са пуснати с по-леки мерки. Решението на съда подлежи на обжалване пред Специализирания административен съд. Делото ще се гледа на 21 декември.

Групата е действала от началото на 2017 г. на територията на Свиленград. В хода на разследването е установено, че на 27.07.2017 г. ръководителят и участниците в организираната престъпна група, в съучастие с още едно лице – Н. П, са организирали и осъществили превеждане на чужди граждани през границата на страната ни с Р Турция, без разрешение на надлежните органи на властта и не през установените за това места. Това се е случило в землището на с. Труд, когато са били преведени пред българо-турската граница 44 иракски граждани, четиринадесет от които ненавършили 16 годишна възраст. За това престъпление е било образувано досъдебно производство от Районна прокуратура – Пловдив, което е присъединено към разследването на Специализираната прокуратура.

СМ

Очаквайте подробности.