25
Съб, Май
17 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

DSC 047222Над 150 униформени полицаи, жандармеристи, граничари, хеликоптер и ловджии издирват Салахедин Бин Аладин, хващат го гърците. Селянин от Петрота помислил алжиреца за крадец, обадил се на полицията

Под невиждана досега блокада бе поставено във вторник свиленградското село Мезек. Над 150 униформени полицаи, граничари и жандармеристи отцепиха района заради подозренията, че именно там се спотайва алжирецът Салахедин Бин Аладин, който 5 дни по-рано намушка с нож 20-годишно момиче. Постъпила е информация, че лицето ще направи опит да напусне България през границата с Гърция, обясниха от полицията. На гръцките власти е изпратена снимка и информация за Аладин.

Пътят към селото бе заварден още при Петролна база, патрули дежуряха на всички изходи от Мезек, хеликоптер непрекъснато облиташе района. Гранична полиция заварди браздата. С помощта на местните жители и мезешката ловна дружинка селото и околностите му бяха претършувани. Униформените са проверявали дворовете, стопанските постройки, но не са влизали в къщите. Обикаляли са с ловджии по гората, по хълмовете наоколо. „Всичко мина спокойно. Аз бях предупредил хората, че ще има много полиция, и те бяха готови да помогнат за залавянето на нападателя на момичето“, сподели кметският наместник Димитър Петков. След две щателни претърсвания Аладин не е открит.

Още сутринта обаче вече било ясно че той е ходил в Мезек. Когато полицаите показали снимка на алжиреца на ловджиите, един от тях – пенсионираният военен Георги Георгиев, се хванал за главата: „Ами аз снощи го видях и говорих с него, ама отде да знам, че го търсят!“

В понеделник вечерта бай Георги, който е пазач на строежа на хотела край Мезек, забелязал около 22 ч. Аладин да се мотае наоколо. Бил обут с жълти маратонки, а на главата носел шапка. Помислил го първоначално за циганин, тръгнал да краде. Непознатият приближил, смутолевил няколко думи, от които бившият военен разбрал само „Гърция“. После чужденецът тръгнал в посока селското сметище. Като стигнал до него, помислил, че се е объркал и се върнал обратно към 22, 30 ч. Тогава бай Георги го попитал откъде е и какво прави там. Младежът казал на развален български, че е от Пловдив и ще се връща при майка си и баща си, които били там. Обяснил, че от Пловдив до Мезек е стигнал с такси, което му струвало 500 лева. За всеки случай, да се увери, че не откраднато нищо, Бай Георги поискал да види какво носи непознатият в чантата. Оказало се, че има само бутилка вода. След това младият мъж си тръгнал.

Незнайно как Аладин успял да се прехвърли на гръцка територия. Вероятно е намерил най-пряката пътека до комшиите, предполагат мезечани и недоумяват как, ако не е познавал местността, не се е загубил.

Според отлично информирани източници на „Старият мост“ от Гърция, стигнал до село Петрота, където го видял възрастен местен жител. Дядото помислил мургавия алжирец за крадец, тъй като селото било пропищяло от набезите на български роми. Попитал го кой е, какъв е, но Аладин

нищо не казал. Тогава старецът се обадил на полицията в Дикея. Униформените веднага пристигнали и закопчали Салахедин Бин Аладин. Откарали го в полицейското управление в Орестиада, където имали вече изпратените от България снимка и информация за издирваното лице и го идентифицирали.

В 20, 40 ч. часа във вторник гръцките власти са се обадили на нашите, че са задържали търсения алжирец. На ГКПП Капитан Петко войвода беглецът бил предаден с протокол на наши гранични служители и отведен в граничния арест в Капитан Андреево. Точно в 14 ч. в сряда Салахедин Бин Аладин бе изведен от ареста и качен на черен мерцедес, за да бъде откаран в София. „Старият мост“ бе единствената медия, станала свидетел на това.

Освен алжиреца полицията е задържала и друг човек, който му е помогнал да стигне до границата.

Предполага се, че Аладин ще бъде обвинен в грабеж и опит за убийство, а вероятно и за незаконно преминаване на границата.

СМ