13
Съб, Юли
18 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

78-годишен мъж от Михалич „олекна“ с 2 000 лева, след като стана жертва на „ало“- измамник. Лъжецът действал по добре познатата схема за ваксина срещу Свински грип. Дядото едва не получил удар, след като непознат глас му съобщил по телефона, че на дъщеря му спешно трябва да се постави ваксина срещу смъртоносния щам, в противен случай краят ще е фатален. Фалшивият лекар заявил още, че за закупуване на инжекцията са необходими 2 000 лв.

Почти в несвяст, дядото събрал парите и ги предал на непознат мъж в центъра на селото. След известно време обаче се усетил, че е излъган и сигнализирал в полицията.

Въпреки, че от РУП-Свиленград постоянно афишират, че в общината действат телефонни измамници, случаите на „ужилени“ с по няколко хиляди лева не са никак малко. Пострадалите са предимно пенсионери, повечето на възраст между 75 – 80 години. Припомняме, че през юли 79-годишен дядо от Щит пък даде 5650 лв. за ваксина срещу Свински грип.

Експертите смятат, че измамата продължава да действа безотказно, защото това поколение българи са преминали целия си живот с идеята да помагат на децата си с всичко, което могат. Другото широко разпространено вярване у нас е, че с даването на пари на ръка или под масата се разрешават всички проблеми – от освобождаване от ареста до извършване на животоспасяваща операция. Точно от това се възползват измамниците, които са натрупали вече милиони, плачейки по телефона.

От РУП- Свиленград за пореден път съветват в подобни случаи да не вярваме само на телефонни обаждания, колкото логично и убедително да звучат. „Ако чуете домашния телефон да звъни, а оттам някой плаче с глас и ви казва: „Мамо, тате, направих беля, помогнете!“, това със сигурност са измамниците“, предупредиха криминалисти. Задължително е преди да се доверим, винаги да се свързваме с посочените в телефонния разговор роднини.

СМ