25
Съб, Май
17 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

Апелативният съд в Пловдив наложи на Николай Василев и Георги Апостолов по-лека мярка - „домашен арест“

Двамата инспектори от свиленградския клон на Агенция „Пътна инфраструктура“, които бяха задържани при т. нар. операция „Спокойствие“, бяха пуснати от ареста след два и половина месеца престой там.

Апелативният съд в Пловдив промени мярката за неотклонение на Николай Василев и Георги Апостолов от „задържане под стража“ в „домашен арест“. Делото бе гледано на 29-и септември по жалба на свиленградчаните Василев и Апостолов, които протестираха решението на Старозагорския окръжен съд да бъдат оставени зад решетките.

„Апелативен съд – Пловдив, измени мярката на двамата със следните мотиви: първо, имат чисто съдебно минало – заяви специално за „Старият мост“ говорителката на съда Марияна Кирезиева. - Второ, за изминалите два месеца и половина от задържането им голяма част от действията по разследването са извършени и, трето, не съществува възможност да се укрият. По-леката мярка за неотклонение няма да даде възможност на обвиняемите по какъвто и да е начин да въздействат върху хода на разследването, още повече, че свидетелите вече са разпитани“, обясни тя.

Както „Старият мост“ писа, при операция „Спокойствие на 16 юли т. г. бяха арестувани, освен нашенците, още четирима - шефът на ДАИ - Стара Загора Ангел Димитров, подчиненият му Диан Славов, представителят на пътно-строителната компания "Пи Ес Ай" Стоян Михов и Динко Динев от фирма „Европа супер транс". ДАИ-джиите и двамата служители от „Пътна инфраструктура“ са обвинени във вземането на подкуп, а Михов и Динев – в даването на рушвет. Участниците в схемата били следени четири месеца. Според прокуратурата, по 100 лв. месечно на автомобил, тоест т. нар. „данък спокойствие“, прибирали държавните служители, за да не обръщат внимание на претоварените с инертни материали камиони, които били ангажирани при строителството на автомагистрала „Тракия“.

СМ