14
Нед, Апр
13 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

badjakovЗаловени са нелегални папироси за над 15, 5 млн. лева. 4 месеца разработвали престъпната група

Свиленградчанинът Димитър Баджаков е с постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ заради крупна контрабанда на цигари на стойност над 15 млн. лв. Той бе арестуван с още седем души  при акция на територията на страната, проведена от ГДБОП съвместно с колегите им от Хасково, Варна и Пловдив.  В понеделник Хасковският окръжен съд постанови най-тежката мярка за хасковлиите Петю Тодоров-Кинг-Конга, Веселин Дичев-Бъбрека, Баджаков, съучастниците им Борислав Недялков, Живко Узунов и Благовест Янчев. Последните двама от изброените са шофьори на тировете, с които били прекарвани пратките. На курс Живко и Благовест получавали по 500 евро при печалба на камион за босовете средно по около 200 000 евро.

Операцията по разбиването на канала бе оповестена на извънреден брифинг на окръжната прокуратура в събота на ГКПП Капитан Андреево. Заловени са нелегални папироси на обща стойност 15 545 000 лв. Нанесените на държавата щети са за 10 млн. лв. Работата по документирането и доказването на престъпната дейност на групата продължава около 4 месеца, каза на пресконференцията окръжният прокурор Иван Ванчев.Големи количества контрабандни цигари са били открити в Пловдив, в склад на хлебозавод във Велико Търново, в Русе, в склад в Димитровград. На 25 февруари в склад в Димитровград и в микробус в Минерални бани са открити нелегални папироси за общо 1 млн. лв. В същото време са открити 160 мастербокса папироси в товарен автомобил във Варна. Пак там е бил установен друг камион, който е изпратен на ГКПП Капитан Андреево за щателна митническа проверка, при която е установено, че превозваните трансформатори са натъпкани с контрабандни цигари.tir

Мощният контрабанден канал е действал от Гърция, като базите на престъпната група били в Солун. Членовете й били изключително изобретателни и използвали различни „тапи“ за безпроблемното превозване на папиросите. Установено е, че част от тях са евтини марки цигари гръцко производство, а другите – внос от Дубай. В хода на действията е установено, че престъпната група е изградила канали за нелегален внос на папироси през ГКПП Кулата, ГКПП Илинден и ГКПП Капитан Петко войвода. Изградена е и мрежа от нерегламентирани складове за съхранение и разпространение на територията на цялата страна.

При разбиването на контрабандния канал са използвани специални разузнавателни средства. Направили сме около 80 искания за СРС-та за 7-8 лица, каза наблюдаващият прокурор Петър Мидов.Той призна, че не може осъществяването на контрабанда от такъв мащаб да стане без съдействието на служители по границата. Разплитането на аферата започнало след прихванат телефонен разговор от службите. Замесените използвали за комуникация Skype. Работата на полицаите била затруднена, защото арестуваните използвали грузински, естонски и украински сим-карти, за да не бъдат засечени разговорите им. От използваните СРС-та ставало ясно, че комуникират с кодирани думи. Думата цигара например била заменена с „тениска”. Имало обаче хора, които в прав текст назовавали нещата.

Разследващите твърдят, че по операцията ще има още арестувани. В момента се издирва пловдивчанин, за когото има съмнения, че е успял да премине границата. За „мозък” на канала се сочи гъркът Йоанис Стратакус „Асоса”, който е зет на арестувания хасковлия Петьо Тодоров – Кинг Конг. Името на Йоанис Стратакус нашумя през лятото на 2009 година. Тогава бе задържан негов тир с цигари за 6 милиона лева, влезли у нас с фалшиви документи. Лансирана бе хипотезата, че контрабандата от Гърция се покровителства от топмитничар с прякор Цайса. Според някои медии въпросният митничар взимал по 50 000 евро рушвет на пропуснат тир.

Осъществяването на контрабанда от такъв мащаб не може да стане без съдействието на служители по границата, призна на пресконференцията наблюдаващият прокурор Петър Мидов.

На 33-годишния свиленградчанин Димитър Баджаков не му е за сефте. Преди около две години домът му бе рушнат заради контрабандни плазмени телевизори. Баща му Тодор Баджаков пък бе уволнен от свиленградската митница заради контрабанда на цигари. През януари 2006 г. МВР разби организирана престъпна група за контрабанда на цигари с участието на двама митнически служители от митнически пункт “Капитан Петко Войвода” на митница Свиленград – Тодор Баджаков и Иван Герджиков. На 30.05.2007 г. Русенският окръжен съд призна митничарите за виновни и ги осъди условно на две години и половина лишаване от свобода.

СМ