23
Вт, Юли
36 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

Досъдебното производство, по което има приложени специални разузнавателни средства и е прихванат шефът на митниците Ваньо Танов, е в Хасково. Новината бе потвърдена от наблюдаващия разследването прокурор и говорител на окръжното обвинение Павел Жеков,съобщи „Всеки ден”.

Първоначално разследването е образувано в София през март миналата година, а в Хасково материалите са пристигнали през септември и срокът за разследването е удължен. Папките са в Хасково, а не в столицата, защото не са установени висши служители на митницата, които да са съпричастни към контрабандата, обясни Жеков. В момента разследването се води не за контрабанда, а за данъчно престъпление, каза още прокурорът.


По случая има четирима заподозрени, които се занимавали с карго превози от Турция. Внасят стока, която по документи е едно, а всъщност е друго, значително по-евтино, така се спестява мито, обясни за „Всеки ден” схемата Павел Жеков. На двама от мъжете им е наложена мярка за неотклонение парична гаранция. Те не са криминално проявени и не са осъждани.
Ако се стигне до обвинителен акт, то пред съда в Хасково е твърде вероятно като свидетел да бъде разпитан и Ваньо Танов. Павел Жеков отказа да съобщи подробности по случая.
Към момента все още не може да се говори колко е щетата за държавата от неплатеното мито. Има назначена експертиза, за която трябва време, обясни обвинителят. Точната цифра можела да се изчисли едва, когато от Турция изпратят всички документи, които да бъдат сравнени с българската митница. До момента властите в Турция предоставили на колегите си в България документи само за един месец, в който четиримата мъже осъществявали внос. Това е твърде малко, за да говорим за щета, заключи Павел Жеков