Крими
Инструменти
Шрифт

Крадци масово тарашат лозята на свиленградчани. Много нашенци пропищяха от набезите на апашите. Доста от лозовите масиви са ошмулкани от кърски злосторници. Не стига, че градушка ми удари лозето, ами сега ми го и окрадоха, ядосва се един от пострадалите стопани. Блъскам се цяла година, а няма да откъсна един салкъм грозде, няма какво да сложа в бъчвите, възмущава се той.

Прекупвачи на грозде по тукашните пунтове казаха, че при тях често идвали хора да предадат стока, без да могат да кажат какъв сорт е. Питам ги какво е гроздето, а те ми отговарят, че не знаят, обясни търговец. Не е трудно човек да се досети, че са го крали, допълни той.

Заради наглите обири на селскостопанската продукция някои стопани сами си охраняват собствеността. Няколко нашенци, които имат насаждения край фабрика „Коприна“, спели при лозята си. То какво ли можем да опазим, най-много да си изядем боя, ако дойдат тук да крадат, каза един от тях.

Че кърските апаши са плъзнали, „Старият мост“ писа още в началото на септември. Само вие можете да помогнете, не може да се разчита ни на общинска охрана, ни на нищо, оплака се тогава в редакцията Иван Николов от Свиленград, който има лозе в местостта над болницата в близост до международния път в посока с. Пъстрогор. Имотите там са най-засегнати от набезите на апашите.

Изкупните цени на гроздето си остават същите – 25 стотинки за килограм димят и други бели сортове и 35 стотинки за килограм мерло. Дребните прекупвачи дават малко по-високи цени, но искат гроздето да е в щайги, което прави беритбата по-трудоемка, а и я оскъпява.

СМ