25
Нед, Фев
25 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

Разплитането на скандалната афера за продажба на яйцеклетки в съседна Гърция тръгва от 33-годишна любимчанка, която била насилствено заставена да проституира в Атина.

Жената е била подложена на осем месеца затвор, побоища и храна веднъж дневно. Тя била принудена от Игнат Василев-Гати да проституира, а когато сгафела я чакали зверски издевателства. Заминала с трима свои познати от Елин Пелин през ноември 2009 г., но като минали границата шофьорът Иван заявил, че е негова собственост и ще проституира. После я продал на Василев за 1800 евро. Кошмарът за любимчанката приключва преди около два месеца, когато на улицата я намира 29-годишният Михаил и я спасява от сводниците й. Мъжът звъни в bTV, след което се прави репортаж за съдбата на проститутката. Гръцките власти се самосезират и търсят помощ от българскоот МВР. Така след едномесечно разследване на 16 и 17 септември са арестувани седем души. Петима са българи, сред тях е сводникът Гати.

Докато наблюдават проститутките, униформените се натъкват и на канал за продажба на яйцеклетки. В схемата е замесен и 47-годишен гръцки лекар. На черния пазар жените, искащи да се сдобият с рожба чрез чужди яйцеклетки, плащат по 25 000 евро. Живите донори били основно българки и румънки и получавали по 2000 евро. Бандата действала основно в Атина. Седморката е обвинена в трафик на хора, сводничество и отнемане с цел последваща продажба на яйцеклетки. Съгласно гръцките закони арестуваните могат да отнесат до 20 г. затвор. Всички задържани българи са от ромски произход и са осъждани за кражби.

СМ