Крими
Инструменти
Шрифт

Баба Фота и дядо Ангел дали парите, за да „освободят“ сина си от ареста

72-годишната баба Фота и съпругът й дядо Ангел от Капитан Андреево се хванаха на въдицата на телефонни измамници и „олекнаха“ с 5 000 лв. Старците се разделили със солидната сума пари, за да „освободят“ сина си от ареста.

Мошениците разиграли сценка по познатия вече сценарий късно вечерта. „Към 21,30 часа се обади мъж и каза „Синът ви Георги катастрофира в Приморско, ударил е две деца, едното е мъртво, а другото е в кома, синът ви е в ареста и трябват 10 000 евро, за да го измъкнем от там“ - разказа пред „Старият мост“ баба Фота. - Много се изплаших, защото ние имаме син Георги, който живее в Приморско, има хотел там“. Мъжът се представил за известния столичен адвокат Марин Марковски.

После друг глас на два пъти проплакал „Мамо, катастрофирах“. Възрастната жена онемяла от притеснение. Поискала да затвори телефона, за да се обади на другия си син Стефан, който живее в Свиленград, но „адвокатът“ не й разрешил. Притеснени старците разтършували скриновете и събрали 5 000 лв. През цялото време ме държаха на телефона, минаха часове, по едно време се усъмних, че непознатият може да ни мами и му казах, а той отвърна да не слушам какво разправят по телевизията, разказа баба Фота. Обадиха се и други, един се представи за прокурор, друг – за лекар, допълни жената. Старците били инструктирани да не се обаждат на никого и всички лампи да са загасени. В крайна сметка около 2,00 часа през нощта те предали парите на непознат, който дошъл пред дома им на ул. „Бяло море“. Чак на сутринта се обадили на сина им Георги и станало ясно, че са жертва на измама. После съобщили в полицията. Дадохме си парите, ама добре е, че сме живи и здрави, пак ще ги изкараме, каза дядо Ангел, който дълги години е работил като кантонер. На същото мнение е и баба Фота. Двамата имат кравичка, прасенца и друг добитък, отглеждат зеленчуци в градината си. Вземаме по 200 лв. пенсия, ще продадем някое животно, ще вземем някой лев, гладни няма да останем, успокоява се възрастната жена, която е работила в ТКЗС-то. Усъмнихме се, че може да ни лъжат, но бяхме много притеснени, цялата се разтреперих, решихме да им дадем парите, допълни баба Фота. Дядо Ангел е претърпял наскоро операция на колянната става и сега се движи с две патерици.

Жители на Капитан Андреево разказаха, че измамниците са се обаждали и на други семейства в селото. Хората обаче се усещали и не се хващали на примамката.

Не за пръв път старци от тукашно село стават жертва на измама. През април 2009 г. 80-годишната Кера Стратиева от Младиново „олекна“ с 1 000 лв., за което „Старият мост“ писа. Тогава тя бе завлечена от двама младежи, като им дала всичките си пари, без изобщо да се усъмни в обещанието им, че ще й удвоят сумата. Още една възрастна жена от същото село – 80-годишната баба Костадина Колева, едва не бе „ужилена“ от същите измамници. Старицата им признала, че има 4 000 лв. в банката, след като те й обещали различни облаги от държавата и й обяснили, че за да ги получи не трябва да има спестовни влогове. Жената се уговорила с тях да я вземат на следващата сутрин, за да я заведат до банката и да изтегли парите. Междувременно обаче споделила със свой роднина, който разкрил замисъла на мошениците. Тогава полицаите завардили района с цивилни коли и инструктирали баба Костадина да се качи в автомобила на мошениците и да отиде с тях до банката. В последния момент обаче старицата се уплашила и не изпълнила указанията на служителите на реда. Така измамниците не бяха заловени. При друг случай мошеници едва не преметнаха възрастна жена от кв. „Гарата“ по познатата схема с катастрофирал роднина, който може да бъде освободен от ареста срещу солидна сума пари.

През август миналата година пък таксиметров шофьор от Свиленград предотврати измама за 1 150 лв. на възрастна жена. Златомир Митрев получил по мобилния си телефон заявка да вземе пратка с пари от възрастна жена в Сладун и да ги занесе до Велико Търново. Съобразителният водач обаче се усетил какво става и вместо на мошеника предал парите в полицията.

СМ