29
Чет, Фев
22 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

Върховна административна прокуратура разпореди проверки заради дупките в цялата страна

Свиленградските улици са като след война – дупка до дупка. Освен, че трошат автомобилите на гражданите, ямите са опасни и за движението. Водачите правят слаломи, опитват се да ги заобикалят, принуждавайки се да карат и в насрещното платно. Много тежко е положението на кръстовището със светофара до поликлиниката, улицата зад хотел „Свилена“, ул. „Ген. Скобелев“ към кв. „Изгрев“, по ул. „Христо Ботев“ от църквата до входа на парка и др.

Всяка година се харчат пари за изкърпване на пробойните. Скоро след ремонтите обаче те отново се отварят. А напълнят ли се с вода при дъждовете, дълбочината им не се вижда и свиленградчани си трошат колите.

Положението е ужасно в пълния смисъл на думата, все едно сме във война, каза Иван Иванов, който е дългогодишен таксиметров шофьор. Според него състоянието на свиленградските улици никога не е било толкова зле. Всичко това се отразява на колата ми, после вадим пари от джоба и си плащаме, сподели 30-годишният Кирил Атанасов, който също е таксиджия. Само ни взимат – за винетки, за данъци, а накрая няма кой да оправи дупките, допълни той. Друг таксиметров шофьор – Християн Кожухаров пък бе възмутен от запълването на ямите с пясък и чакъл. Днес пак хвърляха пясък и камъни, то така става по-лошо, за такова нещо досега не бях чул – с пясък дупки да пълниш, каза той. Водачът обясни, че заради пробойните по улиците се повредила предната част на таксито му. Поне 100 лв. ще ми излезе ремонтът, трябва да се сменят шарнир и накрайник, а кой знае още какво ще излезе, каза таксиджията. До миналата година ул. „Граничар“ беше много зле, оправиха я, но сега центърът е бетер нея, допълни още той. Шофьорът подчерта, че плаща по 180 лв. годишно на общината, за да получи разрешително да работи като такси и да ползва стоянките. В същото време в събота вечер, когато имам най-много работа, карам по 200 км градско в дупки, от тази кола нищо няма да остане, възмути се таксиджията.

Освен на улиците в Свиленград, безобразно е състоянието и на пътя от разклона на „Якъка“ до село Генералово. Това трасе също е осеяно с огромни ями, които сериозно затрудняват движението. В същото време оттам сега минава целият трафик по международния път, тъй като отсечка на магистралата е затворена заради пропадане.

164 596 лв. са средствата използвани през 2009 г. за изкърпване, асфалтиране и аварии по уличната мрежа в Свиленград и селата в общината, съобщи пресаташето на кметството Калина Райкова. Парите са от бюджета на общинското предприятие „Благоустрояване и озеленяване“, което е извършило работата, допълни тя.

Заради зейналите кратери по улиците в понеделник над 1 000 шофьори се събраха пред сградата на общината във Варна на мирен протест. Прокуратурата в морската ни столица пък започна проверка за дупките по уличните платна и за договорите с фирмите, които трябва да ги поддържат. Това е част от проверка в цялата държава, разпоредена от Върховна административна прокуратура, заяви Вяра Алексиева, говорител на обвинението във Варна. Тя ще обхване второто полугодие на 2008 г. и цялата 2009 г. Резултатите от нея трябва да са готови до 10 май.

Само за миналата година Столична община е осъдена по 160 дела заради счупени по пътищата на София автомобили. Според адвокат Михаил Екимджиев има трайна тенденция в ръста на делата срещу държавата и у нас, и в Страсбург, като в това число се увеличават и делата за дупките срещу общините. Той съветва хората, които искат да заведат дело срещу местната власт, ако са потрошили колата си, да се опитат по всякакъв начин да обезпечат доказателства. Човекът да настоява пред органите на Пътна полиция да отразят в протокола за пътно-транспортното произшествие, че именно то е причина или съпричинител на щетите и на инцидента. Хубаво е да има свидетели, ако човекът е пътувал сам, а наблизо има офиси, магазини, да поиска координати на хора, които са видели какво се е случило. Съдът е доста резервиран и снимки и записи невинаги се приемат като доказателство, но поне в психологически план те влияят, казва адвокат Екимджиев.

СМ