Крими
Инструменти
Шрифт

2 хасковлийки също ще търкат наровете. Над 1,3 млн. лв. източили от държавата участниците в престъпната схема

Двама нашенци получиха осъдителни присъди по делото за ДДС аферата, която бе шумно оповестена през декември 2004 г. Николай Димитров от село Капитан Андреево е наказан с 5 години затвор и 20 000 лв. На 3 години лишаване от свобода и 20 000 лв. глоба е осъдена Мариана Кръндарова, която е родом от село Студена, а е омъжена в Капитан Андреево.

Заедно с ншенците по делото бяха признати за виновни и две хасковлийки – Гичка Люцканова отнесе 2 години и половина зад решетките и 15 000 лв. глоба, а Диана Аврамова получи 2 години ефективно и 15 000 лв. глоба.

Съдът призна за невинен бившия футболист на Левски и Берое Васил Драголов. Оправдан бе и някогашният му съотборник Валентин Грудев, както и габровецът Стоян Грозданов.

Според решението на правораздавателите Николай Димитров е определен за тартор на групата. От събраните документи тричленният състав смята, че той е действал като пълномощник на фирма „Мега Интернационал“, която чрез фалшиви данъчни фактури и участие във фиктивни сделки е спестявала ДДС. Нашенецът бе единственият, който заяви пред репортерите, че ще обжалва решението.

Преди 6 години, за да оповести случая в Хасково дойде лично Бойко Борисов, който тогава бе главен секретар на МВР. Според първоначалните данни след шумните арести, са били източени над 50 000 000 лв. ДДС от въпросната група. Според държавното обвинение седемте подсъдими източили 12 224 347 лв. ДДС. Темида намали сумата на 1 379 915 лв. след изслушване на вещи лица и експертизи.

Разходите по делото, които са 16 475 лв., трябва да бъдат платени от осъдените. Решението на съда бе повече от 50 страници и на съдия Анна Пенкова й бяха необходими около 2 часа, за да го прочете. Решението на Хасковския окръжен съд може да бъде обжалвано в 15-дневен срок пред Апелативния съд в Пловдив.

СМ