28
Вт, Май
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Градоначалникът поставил пред държавните управници въпросите за пътя към Капитан Андреево и индустриалната зона

Писма до премиера Бойко Борисов и министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев по наболели въпроси е изпратил кметът Георги Манолов. Това стана ясно на нарочна пресконференция пред журналисти в сряда.

Пред строителния министър градоначалникът е сигнализирал за изключително лошото състояние на пътя, който свързва Свиленград със селата Капитан Андреево, Генералово и Чернодъб. Както е известно, след пропадането на участък от автомагистрала „Марица“ това трасе е единствената пътна връзка с ГКПП Капитан Андреево. В писмото си до Плевнелиев кметът Манолов настоява да се извърши цялостен ремонт на отсечката от 2,9 км от местността „Якъка“ до СОМАТ. Очаква се през следващите месеци да се засили трафикът на пътуващи до Турция, включително и с гастарбайтери, както и да започне изграждането на жп линията от Свиленград до турската граница, което допълнително ще натовари този участък с движение на хора и строителни машини, заяви градоначалникът. В момента напрежението сред жителите на общината и особено на трите села Генералово, Чернодъб и Капитан Андреево е голямо, пред мен хората са заявявали желание да блокират пътя, допълни той. Градоначалникът е разговарял с Пътно поддържане в Свиленград и Хасково. По думите му при срещите е станало ясно, че ремонтът на пропадналия участък от магистралата няма да се извърши по-рано от август. От Пътното му обяснили, че се правят постъпки за отпускане на 300 000 лв. за ремонт на част от трасето от Якъка до СОМАТ и частично изкърпване на останалия участък. Според ОбА пък за цялостен ремонт на тези 2,9 км са нужни 500 000 лв. Настоявам държавната администрация максимално бързо да отдели средствата, необходими за цялостен ремонт, каза Манолов.

Междувременно от Агенция „Пътна инфраструктура“ съобщиха в петък, че Областно пътно управление – Хасково е започнало ремонт на път І-8 Свиленград – Капитан Андреево, като се работи по участъка от км 374 до км 498 - от паркинг „Генералово” до ГКПП Капитан Андреево и се очаква до края на другата седмица дупките по това трасе да бъдат запълнени.
При подходящи метеорологични условия ще стартира машинно изкърпване и на участъка от км 371+680 до 374+498, което да завърши до края на месеца.

В писмото си до премиера Бойко Борисов пък градоначалникът е предложил индустриалната зона, изграждана от общината до бившето селскостопанско летище по пътя за Момково, и бившата СБЗ, която миналата година влезе в Национална компания „Индустриални зони“, да се обединят. Както е известно, общината закупи терен от 103 дка от държавата и със средства по програма ФАР започна изграждане на необходимата инфраструктура, като до момента са построени част от пътя, водопровод и канализация за дъждовна вода. Ако държавата и общината презентират заедно една зона, успехът ще бъде по-голям, каза Манолов. Той заяви, че ако предложението му не срещне положителен отговор, ще се търсят инвестиции за довършване на инфраструктурата в индустриалната зона чрез публично-частно партньорство. 

СМ