25
Съб, Май
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Младият земеделец и футболист участва в ритуала за пръв път

32-годишният Христо Стефанов извади кръста на Йордановден от студените води на р. Марица в Свиленград. Той участва за пръв път в богоявленският ритуал.

Христо е познат на свиленградчани, тъй като е бил футболист и един от голмайсторите в местния отбор. В момента се занимава със земеделие. Баща е на две деца. За новата година пожела здраве и благоденствие за себе си и семейството. 

Той получи приятелски съвет какво трябва да прави с разпятието от един от участниците в ритуала и миналогодишен победител - Стефан Гадьов, който се хвърля след кръста за седми път. Общо 10 бяха смелчаците, включили се в Богоявленския ритуал.

Както обикновено интересът на свиленградчани бе голям, но топлото слънчево време привлече още повече зрители. Стотици миряни бяха окупирали емблематичния за града ни стар мост, а екипи на Пожарната и Полицията следяха за безпроблемното протичане на празника.

 

 

Богослужебният ритуал бе извършен от архиерийския наместник отец Константин Георгиев със съслужие с отец Георги, отец Димитър и отец Марко. На традиционното събитие присъстваха кметът на обшината арх. Анастас Карчев, зам. кметовете Мария Костадинова и Анелия Георгиева. След приключване на ритуала на брега на Марица свещенослужителите се отправиха към сградата на Общинската администрация, която традиционно осветиха за здраве и благополучие.