15
Съб, Юни
31 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

На 6-и януари християнският свят празнува Богоявление или Йордановден. Според вярванията Бог се явява в своето триединство на Отец, Дух и Син в деня, в който Йоан Кръстител кръщава Исус Христос във водите на река Йордан.

Това е поводът в почти всички населени места на България да съществува традицията да се хвърля кръст във водоем и млади мъже да скачат след него в ледените води, за да го „спасят“. Който извади кръста ще е здрав през цялата година, разказва поверието.

И тази година в Свиленград и Любимец ще се изпълни богоявленският ритуал. От 09:00 ч. ще бъде отслужена тържествена литургия във всички църкви в община Свиленград. След това по стария мост над р. Марица ще тръгне литийно шествие. Водосветът с хвърлянето на кръста във водите на реката ще се състои от 11:00 часа на обичайното място откъм кв. Гебран.

Началото на празника в Любимец ще бъде дадено в 11.30 ч. при вливането на р. Бисерска в р. Марица, в местността „Бикя“. В надпреварата за изваждане на кръста от водите на реката могат да се включат православни християни, с кръщелно свидетелство, навършили 18 години. Записването за участие в ритуала става на 4 и 5 януари, само в църквата „Свето Успение Богородично“. Не записали се участници, няма да могат да участват. Община Любимец осигурява на победителя парична награда в размер на 150 лв.

Снимка: Архив „Старият мост“