19
Нед, Май
24 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

От ИАРА предупреждават за масирани проверки и солени глоби за нарушителите

Заловиха двама бракониери с 1 километър мрежи в яз. „Ивайловград“

15 000 броя 30-грамови шаранчета и амурчета бяха пуснати до новия мост над р. Марица в Свиленград в четвъртък. Рибките бяха осигурени от ИАРА с финансовата помощ на „Риболовно сдружение Свиленград 2021“.

Всички средства бяха събрани на доброволни начала от членовете на сдружението, каза секретарят му Ивелин Тодоров. Освен той, в зарибяването се включиха Делчо Иванов, Десислав Жеков, Светослав Атанасов и Красимир Чаушев, които са и сътрудници на ИАРА.

Това е третото за тази година зарибяване на Марица. През пролетта във водите й бяха пуснати 4 000 бр. бяла риба, а преди двадесетина дни - 500 едри /350 гр./ шаранчета. До края на годината в реката ще бъдат пуснати още 4 000 шаранчета, казаха от сдружението.

В зарибяването взе участие и шефът на ИАРА- Хасково Костадин Костадинов. Той се обърна с апел към риболовците да спазват правилата, за да се запази това богатство в реката. Ще извършваме редовно проверки и ще бъдем безкомпромисни към нарушителите, закани се Костадинов, припомняйки, че глобите за маломерна риба са от 600 лв. до 900 лв. и конфискация на въдиците. Още по-тежки са наказанията - от 1 500 лв..до 3000 лв., за заловените с винтери, ръбове и др. пособия, подчерта той.

„Тези дни заловихме двама бракониери през нощта в язовир „Ивайловград“, изтъкна шефът на ИАРА. - Бяха разпънали 1 километър 10 мрежи с гумена лодка с мотор. Като ни видяха, изхвърлиха във водата чувалите с риба, но успяхме да ги извадим. Единият нарушител, който е от Ивайловград, го залавяме за втори път, другият бе дошъл от Стара Загора. И на двамата са наложени глоби от по 5 000 лв., конфискувани са мрежите, лодката и моторът.“