12
Пет, Апр
16 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Сигнал до Окръжна прокуратура срещу решението на КЕВР за поскъпването на водата в региона внесоха от БСП-Хасково, съобщават от haskovo.net. Увеличението ще стане факт след решение от 27 октомври т.г. на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), с което е одобрен бизнесплана на ВиК-Хасково за развитие на дейността за 2022 - 2026 г. и цената на водата се покачва до 4,76 лева за кубик. То може да бъде обжалвано в 14-дневен срок.

"Поскъпването ще стане факт, въпреки неяснотите около нейното качество и годност за консумация за питейни нужди. Считаме, че решението на КЕВР е незаконосъобразно и разчитаме на съдействие от страна на прокуратурата на Република България, като активно легитимирана страна по евентуален съдебен процес по отмяната му“, пише в сигнала на БСП-Хасково.

Това обяви на брифинг пред Съдебната палата председателят на общинската структура на левицата Камен Тодоров, който е общински съветник и юрист. На пресконференцията присъстваха адвокат Ина Вескова, общинският съветник Богдан Кирилов, който също е юрист и други представители на коалицията.

Камен Тодоров заяви, че загубите по мрежата на ВиК-Хасково са 52%. „При новата стойност на цената от 1 ноември тази година се оказва, че при 4.76 лв./ куб.м. имаме цена, която би трябвало, ако изчистим загубите, да бъде около 2.28 лв./куб.м. за хасковлии. Тази цена обаче я нямаме. Не само, че я нямаме, но и нямаме нужните действия от страна на Асоциацията по ВиК за това да предотвратят бъдещи големи трусове по системната. Нямаме подобрение и на качеството на услугата“, каза Тодоров.

Сигналът е внесен във Върховна административна прокуратура, с копие до Софийска градска прокуратура и Окръжна прокуратура – Хасково. От БСП се надяват от държавното обвинение да протестират решението на КЕВР, каквито случаи вече има в други областни градове в страната. От коалицията уточниха, че решението на регулатора може да бъде протестирано и от Асоциацията по ВиК, но смятат, че от структурата нямат интерес.

„Решението ще влезе в сила на 10 ноември тази година и ако прокуратурата не реагира дотогава, ние ще имаме един влязъл в сила акт, който ще подлежи на изпълнение“, уточни адвокат Ина Вескова.