31
Вт, Ян
20 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Толеранс от КАТ само до 7 ноември, след това започват глобите

Пътна полиция започва масови контролни проверки в региона от 1 ноември в рамките на акция "Зима", съобщават от пресцентъра на ОД МВР Хасково. При нея се проверява подготовката на автомобилите за движение в зимни условия. На първо място пътните полицаи ще следят за състоянието на гумите, светлините, чистачките, включително системата за измиване на прозорците.

Акция "Зима" се провежда в партньорство на Пътна полиция, Съюза на българските автомобилисти (СБА), Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, АПИ и БЧК. Кампанията има за цел също така да изгради по-висока култура на шофиране у българските граждани. Концентрацията на шофьорите е много важен фактор. Поради това ще бъдат засилени контролните проверки от екипи на КАТ в хасковска област. 

До 7 ноември КАТ няма да налага санкции, а пътните полицаи ще дават насоки и съвети на водачите и пешеходците за по-безопасно и сигурно шофиране през зимата. На брифинг, началникът на сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – Хасково главен инспектор Димо Чобанов, разясни целите и етапите на Акцията и представи статистическа информация за пътнотранспортните произшествия и установените нарушения. В зимния период ноември 2021/март 2022г. на територията на областта са настъпили 78 ПТП, при които е загинал 1 гражданин, а са ранени 109 лица. ПТП с материални щети са 204. Установени са в периода 24406 нарушения на ЗДвП, като са съставени 1450 акта и 5357 фиша, и 17358 електронни фиша. Той уточни, че по време на акцията пътните полицаи ще засилят проверките на автомобилите и дали те са пригодени за зимните условия. Ще се проверяват изправността на фаровете, чистачките, устройствата за почистване на стъкла, гумите и пр.

С цел превенция над поведението на водачи и пешеходци при зимни условия, в рамките на акцията ще се проведат три кампании, реализирани успешно през последните 2 години, а именно:

І. Кампания „С безопасно пътно превозно средство през зимата“, насочена към водачите на ППС – велосипеди, превозни средства с животинска тяга и др. Кампанията да се проведе за времето от 01 до 10 ноември 2022 г.

ІІ. Кампания „Пешеходци, пътници и водачи за толерантност на пътя“, насочена към пешеходците и поведението на водачите спрямо пешеходците. Кампанията да се проведе за времето от 11 до 20 ноември 2022 г. В рамките на кампанията ще се отбележи и 20 ноември - Световен ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия

ІІІ. Кампания „Безопасно шофиране през зимата“, насочена към водачите на моторни превозни средства, техническата изправност на автомобилите и поведението на водачите спрямо пешеходците. Кампанията да се проведе за времето от 21 до 30 ноември 2022 г.

ПРЕПОРЪКИ ЗА БЕЗОПАСНО ШОФИРАНЕ ПРИ ЗИМНИ УСЛОВИЯ

- Погрижете се за гумите на Вашият автомобил!От 15 ноември до 1 март автомобилите трябва да бъдат оборудвани с гуми за шофиране при зимни условия или да бъдат с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм! Напомняме Ви, че гумите с шипове са забранени!

- Не забравяйте да смените водата с антифриз!

- Проверете изправността на чистачките, подменете перата и добавете зимна течност!

- Проверете дали парното на автомобила е в изправност!

- Не потегляйте на път с технически неизправен автомобил!

- Преди да предприемете пътуване, заредете достатъчно гориво. Уверете се, че сте снабдени с вериги за сняг и с въже за теглене!

- Поддържайте чисти, видими, регулирани и в изправност фаровете, стоповете, габаритите и мигачите на моторното превозно средство!

- Уверете се, че в оборудването на 3 и 4-колесното МПС са налични задължителните: обезопасителен триъгълник, заредена според изискванията аптечка, преминал периодична проверка пожарогасител и светлоотразителна жилетка!

- При шофиране не подценявайте локвите, заледените участъци по платното за движение, които пораждат рискове от аквапланинг и внезапна промяна на посоката на движение на автомобила. Движете се предпазливо! Намалете скоростта при навлизане в такива участъци, като избягвате рязката употреба на спирачки и въртене на волана!

- При попадане в пътнотранспортно произшествие или в друга рискова ситуация сигнализирай на телефон 112!