18
Чет, Апр
26 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

668 са мъжете в Свиленград, носещи името Георги, сочат данните от отдел ГРАО, предоставени по искане на stmost.info. Герганите пък са 97.

Според проучване, направено в края на 2021 г. Георги е най-разпространеното мъжко име в страната. Към дата на статистиката у нас 151 765 души са се казвали така, следва Иван - близо 140 хил., и Димитър - над 111 хиляди. Следващите по полулярност са Николай, Петър и Александър. Сред жените пък Гергана попада в ТОП 20 на най-предпочитани имена. Водещи в класацията са Мария - 107 364, Иванка - 51 680, Елена - 50 296, и Йорданка - 34 180. Сред двадесетте най-разпространени имена при жените са още Даниела, Десислава, Петя, Росица.

Св. Георги е от малкото светци, почитан и славен както от християни, така и от мюсюлмани. Християнският Великомъченик Св. Георги Победоносец е живял в малоазийската провинция Кападокия по времето на римския император Диоклециан /284-305 г./. Бъдещият светец постъпва съвсем млад във войската и проявява завидни военни способности. На 20-годишна възраст получава чин на военен трибун.

Страстен привърженик и защитник на Христовата вяра,

Георги е хвърлен в тъмница, подложен е на жестоки изтезания и е обезглавен. Погребан е в палестинския град Лида, който днес е град Лод в Израел. Скоро след това християните започват да го почитат като мъченик за многото чудеса, които извършил след смъртта си като небесен воин и закрилник.

Едно от чудесата, извършени от Св. Георги

и заради което често е изобразяван на иконите като конник, убиващ змей, е чудото, станало близо до град Вирит, в днешен Бейрут, недалеч от град Лида, където лежало тялото на светеца. Близо до Вирит имало голямо езеро, в което живеел страшен змей. Той често излизал и много хора ставали негова жертва. Светецът успял да порази с копието си чудовището. Оттогава се ползва със славата на змееборец в християнството, поради което е обявен за светец - воин, покровител на войската.  В християнската иконография Св. Великомъченик Георги се изобразява възседнал бял кон, а дългото му копие е забито в устата на страшен змей.

В памет на Св. Георги /от гръцки "земеделец"/ Гергьовден се почита от народа и като празник на земята, на земеделието и животновъдството. Светията е покровител на овчарите и стадата. В народните песни и легенди той е надарен с мощ и юначество, представен е като пръв змееборец, побеждаващ ламята. Днес от 10:00 ч. в свиленградското село Капитан Андреево стартира Втори фолклорен гергьовденски събор – „Празник на животновъдството“.

Народът почита паметта на Св. Георги с различни ритуали,

сред които най-известни са освещаването на гергьовското агне и на обредните хлябове. За българите Гергьовден е един от най-големите и тържествени народни празници, който поставя началото на лятото и на новата стопанска година. На този ден се прави курбан в чест на Св. Георги, пече се агне и цялото семейство се събира на празничната трапеза.

Честит празник! Нека Св. Георги ви вдъхва смелост, храброст и увереност във всяко ваше начинание! На този празник жертваме агне, за да поддържаме традицията и обичаите си, но „Старият мост“ ви пожелава да не ви се налага да жертвате каквото и да било в живота си, да сте здрави, успешни, много щастливи и винаги близо до хората, които обичате!