30
Чет, Май
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Новорегистрираните украински граждани на територията на област Хасково в периода от 27 април до 3 май са 28, съобщават от пресцентъра на Областната администрация.

От началото на войната в Украйна 445 украинци са били регистрирани и преминали през областта. На частни адреси са били регистрирани 220 човека, в хотели – 225. Жените са 223, децата – 144, мъжете – 78. Временна закрила е предоставена на 348 лица, като са издадени 235 регистрационни карти, в които са вписани и децата. Към момента в хотели пребивават 69 украински граждани.

Това стана ясно от Кризисния областен център в Областна администрация - Хасково, който проведе поредно неприсъствено заседание. Институциите в него изпратиха данни, които бяха обобщени.

Почти всички хотелиери в област Хасково, настанили в базите си украински граждани, са получили средствата си за тази дейност, стана ясно от съобщение на Националния кризисен щаб. Има само един, който е взел част от сумата и ако са допуснати технически грешки при попълването на документите, те ще бъдат отстранени.

От Националния щаб допълват още, че на 313 бенефициенти в страната са изплатени дължимите суми по съответната програма на Правителството. Информацията от РПЦ – Харманли е, че няма предоставена временна закрила на лица от Украйна на работното им място в центъра, а на изнесеното им бюро на ГКПП „Дуранкулак“ са предоставили временна закрила на 52 човека за предходната работна седмица.

Още 2 нови проби за ентеровируси от украински деца са изпратени за изследване. С тях до момента пробите стават 19, като 17 от тях са с отрицателен резултат, съобщават от Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Оттам допълват, че на две деца са извършени имунизации в техния кабинет, както и че вече има данни за направени имунизации в Украйна на 19 деца. Същевременно, РЗИ е изпратило писмо до РУО за две деца, че могат да посещават детска градина.

Продължават проверки на местата за настаняване.

По едно дете е насочено към детска градина и училище в областта, съобщават междувременно от Регионалното управление на образованието (РУО).

Подадени са 90 заявления за отпускане на еднократна финансова помощ. 62 от тях са одобрени, 19 са в процес на обработка. Има 9 отказа, поради липса на статут на лицата, напускане на страната или реализирани доходи, информират от Регионална дирекция „Социално подпомагане“.

Вече 42 украински семейства са подпомогнати от областната структура на Българския червен кръст. Те са получили предимно хигиенни материали, играчки, спално бельо, одеала, дрехи, обувки и др. На 31 семейства са раздадени пакети с основни хранителни продукти. Дарителските кампании във връзка с пострадалото население от Украйна продължават.

От Регионална дирекция по заетостта поясняват, че няма промени в броя на фирмите, предоставящи работа на украински граждани, както и в броя на свободните работни места за такива хора.