14
Нед, Апр
14 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

14 000 лева бяха събрани от благотворителния концерт в подкрепа на 15-годишната Никол Джемперлиева от Свиленград, който се проведе на 12 април в салона на читалище "Просвета".

Както е известно, момичето страда от онкологично заболяване. През 2019 г. тя бе диагностицирана с тумор в мозъка и претърпя операция в Турция. Последваха дни на ремисия, но за голямо съжаление сега болестта ѝ се завърна. В момента е на лечение в Италия, за което са необходими не малко средства.

В музикалната проява на 12 април се включиха Милко Калайджиев, Надя Казакова, Николай Славеев, Жоро Любимеца и много други изпълнители. Залата на читалището бе препълнена от съпричастната публика, която избухна в бурни аплодисменти при обявяването на събраната сума.

Впрочем, това бе поредната инициатива, с която свиленградчани се опитват да подкрепят семейството на Никол. Само преди седмица в читалището се състоя друг концерт в помощ на момичето, при който бяха събрани 2 605 лева. На 9 април пък в Рок клуба благотворително за Никол пя рок легендата Милена, като входът бе 5 лева. Училища, магазини, заведения за хранене, разкрасителни центрове, спортни клубове, отделни граждани се включват в кампанията „Заедно за Никол“. Поставени са кутии за набиране на средства на различни места в града. Дрехи, обувки, играчки, домакински уреди, книги и др. се продават благотворително от свиленградчани в групата във Фейсбук „Благотворителен базар в полза на Никол“, чийто членове наброяват 2 295.

Към всички благодетели бе обръщението на майката на Никол, която написа преди дни: „Привет на всички от нас. Аз съм майката на Никол и както знаете ние с нея сме в Италия. Първо искам да изкажа огромната си благодарност към вас, от името на цялото ми семейство, че отново ни подавате ръка в този труден за нас момент. Отново показахте, че доброто съществува, в което аз не се съмнявам. Пиша ви не само да благодаря, но и да споделя информация относно лечението на Ники. Двете с нея сме настанени в жилище, което е осигурено от болницата. Тя премина редица изследвания и на 11.04 започва лъчетерапия и химиотерапия едновременно. За след това все още незнаем какво ще последва. До момента нямаме оферта за сума за лечението. Всички средства, които вие дарявате, на нас ни помагат да пребиваваме тук. За да може баща ѝ да идва, също са нужни средства. Незнам колко време ще бъдем в Италия, но знам, че ще бъде дълго и разходите наистина са големи. Вярвам, че сме на най-доброто място и Ники отново ще се справи геройски, защото тя е нашият герой. До момента е добре и знам, че каквото и да предстои, ще се справим. БЛАГОДАРЯ още веднъж за вашата помощ, която оказвате. БЛАГОДАРЯ на всички съграждани, приятели, познати, непознати и смело мога да кажа, БЛАГОДАРЯ България от сърце. Бъдете здрави!“