24
Сря, Юли
35 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Арх. Анастас Карчев: Смарт технологиите дават голям тласък в управлението на градa

Деца от отбора по роботика в Свиленград към кръжока по програмиране „Киндер Кодер“ се срещнаха с кмета арх. Анастас Карчев, за да се информират за възможностите, които дава смарт системата в градовете. Визитата на Максим Петков и Теодор Тодоров в кабинета на градоначалника бе свързана със задача, зададена им от техния ръководител Таня Козалиева във връзка с участието на отбора в националното състезание „Роботика за България“.

В надпреварата ученически отбори по роботика ще представят своя екип, разработен проект и LEGO робот. Като формат „Роботика за България“ се организира по идея и инициатива на „SAP Labs Bulgaria“ в партньорство с Фодация „Работилница за граждански инициативи“ и се провежда за пета поредна година. Свиленградчани участват за втори път, като в миналото издание спечелиха сребърните медали.

Разговорът със специалист е една от задачите по компонента „Научен проект“. Общата тема, която организаторите задават тази година, е „Смарт сити“ (б. ред.: „Умни градове“). Освен научния проект, другите компоненти на състезанието са развитието на силен и сплотен екип, дизайн на робот и изпълнение на конкретни задачи на работа по работно поле. Всички тези неща се сумират и разглеждат от жури. През юли и август са двете последни класирания онлайн. За целта целият труд на децата от отбора ни под формата на електронни материали - видеа, снимки, таблици, доклади и т.н, се качва в електронна платформа и на базата на това ще има крайно класиране. Първите най-добре представили се ще присъстват на финалното състезание, което се очаква да е през септември.

Свиленградчанчета мерят знания с над 40 отбора в своята категория, а целият брой на отборите, участващи в състезанието тази година, е малко над 100.

Ето какво разбраха за „смарт сити“ Максим и Теодор от интервюто си с арх. Анастас Карчев:

- Г-н Карчев, бихте ли обяснили какво се разбира под термина „смарт сити“?

- Това са т. нар. умни градове. Съществува и терминът „смарт хаус“ (умни къщи), които засега функционират предимно в Америка. Това са сгради, които технологично можеш да контролираш от дистанция чрез телефона си. Възможността за „смарт сити“ ще ни даде голям тласък при управлението на града от страна на видеонаблюдение, комунални услуги и др. Благодарение на това, например, ще може да виждаме от разстояние дали даденият съд за отпадък е пълен и кога трябва да се събира. А не, както е в момента, сметосъбирането да се извършва по график, независимо от това дали кофата е пълна, или не. Чрез смарт системата може да се контролира и трафикът, ако имаме монтирани обособените за тази цел светофарни уредби. Имам предвид, че в час пик може да се следи определеният трафик на колите в дадена посока и да се контролира зелената вълна с цел да се избегне задръстването. Чрез смарт системата може да се използват безпилотни (роботоризирани) машини, като косачки за поддържане на зелените площи, метачки за почистване на улиците и тротоарите. Идеята на смарт е градът да се дигитализира и контролира. Тези дейности в момента се извършват ръчно или автоматизирано, но на база планиране за шестмесечие или година.

- Какво е направено досега в Свиленград за развитието му като „смарт сити“?

- Кандидатствали сме по проект за определени отпадъци и чакаме одобрение. Стремим се да достигнем нулеви определени отпадъци. Този проект е пилотен за страната. Ако бъдем сред одобрените, на някои контейнери в града ще се поставят датчици, които да показват на сметоизвозващия екип кога даден контейнер е пълен и той да бъде обслужен. Идеята е да се засичат отпадъците, т. е. хората, които генерират повече боклук да плащат повече, а тези, които генерират по-малко, съответно да плащат по-малко Такса „Смет“ с цел да се намали генерирането на боклука. Другото, което се опитваме в момента да изградим в Свиленград, е видеонаблюдението, базиращо се точно на смарт технологиите. Идеята е да има поставени камери, които да следят трафика и реда в общината. Със специални софтуери да могат да бъдат засичани автомобили или хора, нарушители на обществения ред. По този начин органите на реда ще могат още по-качествено да контролират сигурността в общината.

- Какво още може да се направи за Свиленград като „смарт сити“?

- Можем да изпълним пилотния проект, свързан със сметосъбирането. Ако той действително функционира добре и изчистим проблемите, ще заработи във всички домакинства в общината. Когато вкарваш иновации и нови технологии, няма как първоначално да не съществуват проблеми, които не може да бъдат предвидени. Иска се време, напасване на системата. Една система не е свързана само с компютри и технологии, а има и хора, които я управляват. За да проработи този целият механизъм, се изисква технологично времетраене за тестване и нагласяне. Второто, за което говорихме – видеонаблюдението, ще ни даде възможност да наблюдаваме точките в града и проблемните участъци, където трябва да се инвестират повече средства. Затова сме започнали изграждането на видеонаблюдение. Естествено, след като реализираме тези неща, ние ще продължим да работим за развитието на Свиленград като смарт сити. Можем да включим и умно осветление, но това е вече по-нататък, защото изисква средства. Бюджетът на дадена община е ограничен и не може всичко да се направи наведнъж. Плануваме и даваме приоритет на нещата, които смятаме, че са по-важни за жителите на Свиленград.

СМ