14
Нед, Юли
18 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

На изпита Ясен Дрънгов показа завидни знания и изкара 5,75

Възпитаникът на свиленградското СУ „Д-р П. Берон“ Ясен Дрънгов се класира шести в България на националния кръг на олимпиадата по английски език. Той показа завидни знания и изкара оценка 5,75. Малко не му достигна за пълна шестица, като по регламент първите петима по точки получават такава оценка.

Във финалното състезание, което се проведе на 29 юни в Хасково, бяха допуснати едва 19 ученици от страната – победители в областните кръгове. До крайния етап Ясен достигна, след като стана първи на областния кръг, където успя да изкара 91 от общо 100 възможни точки. Изпитът на националния кръг беше в същия формат както предишните кръгове - диктовка, четене с разбиране, граматически упражнения и за последната част съчинение, сподели пред „Старият мост“ Ясен Дрънгов. По думите му, олимпиадата е била изключително трудна във всичките си етапи. „Успях да постигна такъв резултат с отличната подготовка от моя класен ръководител и учител по английски език Таня Делчева. От 8 клас до последната ми година от училище от нея съм получил не само перфектна подготовка по английски, а и постоянна подкрепа и мотивация“, подчерта момчето.

Финалът на националната олимпиада не е първото блестящо представяне на Ясен по английски език. Миналата година той постигна висок резултат на изпита за сертификат към Cambridge University. Момчето успешно защити ниво C2, което е най-високото според Европейската езикова рамка. Сертификатът му дава право да кандидатства във всички европейски университети. Освен това, след края на националната олимпиада и МОН предостави възможност на Ясен да учи във всички университети у нас. След успешното си представяне на матурите обаче, на които зрелостникът постигна високи оценки – 5,72 по български език и литература и 5,04 по математика, той е приет още на първо класиране в желаната от него специалност и университет. Ясен ще продължи образованието си в Техническия университет в София, специалност „Автоматика, информационна и управляваща техника“.

„За този си успех мога да бъда благодарен на учителите ми по български език - Северина Методиева, по математика - Ангелина Ганева и по физика - Радостина Карамфилова. Благодарен съм и на учителите си у дома - майка ми Филка Атанасова, която преподава математика и информатика в СУ „Д-р Петър Берон“ и сестра ми Радост Дрънгова“, каза Ясен.

СМ